ФЕСТ. До вінницької малечі в гості завітало свято: на цілий тиждень! Так, 19 театральних колективів із Болгарії, Казахстану, Литви, Молдови, Росії, Румунії та України ставитимуть для них цікаві вистави під час VIII Міжнародного фестивалю «Подільська лялька», який у місті над Південним Бугом проводять за сприяння Мінкульту, Національної спілки театральних діячів, Вінницької облдержадміністрації та обласної ради. Тож юні глядачі мають чудову нагоду ознайомитися з багатством культурних традицій різних народів, а творчі колективи — поспілкуватися, продемонструвати свої новації в розвитку мистецтва ляльок.

«Із часу започаткування фестиваль набув популярності та вважається одним із кращих у країні. Цього року ми приурочили його до 75-річчя нашого театру», — зазначив директор Вінницького академічного обласного театру ляльок Михайло Байдюк. Урочисте відкриття форуму зібрало у глядацькій залі дорослих і дітей та стало видовищним дійством. Кумедний Король представив поважне міжнародне журі, а привітання учасників та гостей чергувалося з пошуками символічної подільської ляльки.

Актори запевнили, що Вінниця буде справжньою казковою столицею до 18 травня. Різножанрові вистави, зокрема для дорослих, вони ставитимуть на трьох сценічних майданчиках міста. Окрім конкурсної програми, учасники фестивалю планують відвідати з благодійними виставами дитячі будинки, а також запросити на безплатний перегляд лялькового дійства дітей з особливими потребами та з малозабезпечених родин.

Почесну місію відкриття конкурсної програми міжнародного фестивалю «Подільська лялька–2013» на сцені обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського було надано театру з Миколаєва, у виконанні якого глядачі побачили комедійну виставу «Муха-Цокотуха».