"Любов Канади до нашого АПК"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
28 травня 2015

У жовтні цього року на Дніпропетровщині мають запустити у роботу першу чергу сучасного зерносховища. Адже днями у Васильківському районі розпочалося будівництво елеватора на 54 тисячі тонн (перша черга — на 18 тисяч тонн).   Як повідомили у департаменті агропромислового комплексу, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської ОДА, на повну потужність об’єкт планують вивести в 2018 році.

Будувати зерносховище допомагає уряд Канади в межах проекту «Розвиток зерносховищ та сільськогосподарських кооперативів в Україні». Виконує проект канадська неурядова організація СОКОДЕВІ у партнерстві з канадською кооперативною асоціацією (ССА), Інститутом досліджень та освіти для кооперативів і спілок Університету Шербрук (IRECUS). Фінансує його виконання Міністерство закордонних справ, міжнародної торгівлі і розвитку Канади (DFATD).

На зведення першої черги елеватора в Дніпропетровській області канадський уряд надав 2 мільйони канадських доларів, а загальний бюджет будівництва становитиме майже 5 мільйонів доларів.

Швидкість сушіння зерна на елеваторі — 40 тонн на годину, що економічно вигідно і добре впливатиме на зберігання врожаю. Нове сучасне зерносховище працюватиме на кооператив фермерів «Зерновий», який має 7 тисяч гектарів землі. Нині в кооперативі 35 членів.

 Розвиток зерносховищ і кооперації істотно допомагатиме невеличким господарствам на селі економічно зростати. У кооперативах фермери мають більше можливостей закуповувати високоякісний посівний матеріал,  сучасне обладнання з доробки та зберігання зерна, можуть спільно постачати зернові  до найбільших покупців тоді, коли ціни найвищі.

До речі, у співпраці з канадцями на Дніпропетровщині здійснюють уже другий проект, який підтримує розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Перший стосується будівництва сучасної молочної ферми (вартістю майже 2 мільйони доларів), яке вже завершують у Покровському районі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua