"Люди зробили вибір на користь цивілізації"

Катерина МАЦЕГОРА
27 травня 2014

Лідери впливових країн вітали переможця президентських перегонів, навіть не чекаючи результатів офіційного підрахунку голосів.

Щойно вітчизняні виборчі дільниці припинили роботу і в прямому ефірі телеканалів пролунали результати різних екзит-полів, згідно з якими в першому турі виборів Петро Порошенко набрав понад 55% голосів, Білий дім розповсюдив заяву. В ній передовсім звернуто увагу, що Президент США Барак Обама з нетерпінням чекає спільної роботи з наступним Президентом України та демократично обраним парламентом.

Ця країна вкотре дає зрозуміти, що підтримує суверенітет України, її територіальну цілісність. Натомість засуджує і не визнає окупації й анексії Росією Криму. За мету чи навіть обов’язок США поставили собі роботу з Україною та іншими світовими партнерами, щоб відшукати спосіб мирно врегулювати конфлікт.

«Від імені всіх американців вітаю народ України з тим, що його голос було почуто на президентських виборах. Незважаючи на провокації та насильство, мільйони українців прийшли на виборчі дільниці в усій країні і навіть в деякі частини східної України, де за підтримки Росії сепаратистські угруповання прагнули позбавити громадянських прав цілі регіони, сміливі українці таки змогли віддати свої голоси», — наголосив Барак Обама.

З новим главою Української держави готова працювати й Велика Британія. Її МЗС у письмовій заяві керівника відомства Вільяма Хейга визнало попередні підсумки виборів. Високопосадовець вважає, що українці рішуче заявили про підтримку нового майбутнього своєї країни. Тому Британія планує працювати з новим Президентом над проведенням серйозних реформ, які можуть відповідати бажанню українського народу.

У самому ж процесі волевиявлення Вільям Хейг помітив рішучість наших співвітчизників визначати власне майбутнє без зовнішнього втручання. «Велика Британія, як і більша частина міжнародного співтовариства, твердо підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України», — цитує УНІАН текст документа.

З демократичними виборами привітала Україну й Німеччина. Міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр в інтерв’ю одному з українських телеканалів нагадав, що особисто протягом останніх місяців підтримував контакт із Посольством Німеччини в Києві та Генеральним консульством у Донецьку. «Передусім я радий, що вибори відбулися. Ще 4 тижні тому ми мали сумніви. Я радий, що день виборів обійшовся без великого кровопролиття. Сподіваюся на результат, який буде однозначним. Щоб країна швидко могла повернутися до спокою, а також політичної й економічної стабільності», — наголосив він.

Міністр переконаний, що президентські вибори-2014 сприятимуть стабілізації ситуації в країні, й висловлює надію, що після оцінки виборів спостерігачами ОБСЄ їхні результати визнає і наш північний сусід. Зокрема слова президента Росії Володимира Путіна про готовність відвести російські війська від українського кордону та намір визнати вибори він сприйняв з «інтересом». До речі, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у Москві на прес-конференції заявив, що президентські вибори в Україні пройшли «не без проблем», однак загалом стали позитивним кроком.

Президент Польщі Броніслав Коморовський привітав Петра Порошенка із перемогою в першому турі. Під час телефонної розмови він запросив його відвідати Польщу з візитом 3—4 червня, де відбуватимуться урочистості з нагоди Свята Свободи — 25-ї річниці перших частково демократичних виборів у Польщі.

Загалом тамтешній глава держави висловив сподівання на стабілізацію ситуації в Україні й підтвердив незмінну підтримку Польщі європейських прагнень України, готовність і далі надавати експертну підтримку для реформ у нашій державі.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт привітав Петра Порошенка як нового Президента на своїй сторінці у Twitter, назвавши це виразним результатом для України і добрим сигналом для Європи. А Президент Литви Даля Грібаускайте спрямувала вітання з демократичними виборами на сторінці у Twitter до народу України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua