"Люстрація набирає обертів"

26 листопада 2014

Розпорядження, яким визначено строки й уповноважені органи для перевірки відповідно до Закону «Про очищення влади» (про люстрацію) посадовців, призначення і звільнення яких здійснюється главою держави, підписав Президент Петро Порошенко. 

Згідно з документом перевірку, передбачену Законом України «Про очищення влади», щодо перших заступників та заступників голови Служби безпеки України, начальників відповідних підрозділів Центрального управління СБУ, Генерального прокурора України проводять з 24 листопада 2014 року.

З 1 грудня 2014 року має розпочатися перевірка голів та членів національних комісій, що здійснюють державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг, зв’язку та інформатизації, у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, голови Служби зовнішньої розвідки, начальника Управління державної охорони, Глави Адміністрації Президента, керівника Державного управління справами, голів місцевих державних адміністрацій.

Визначено й структурні підрозділи Адміністрації Президента, які відповідатимуть за проведення перевірки.

Згідно із Законом «Про очищення влади», протягом 5 або 10 років керівні посади не можуть обіймати особи, які займали вищі посади з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року, повідомляє прес-служба Президента.

Цим законом передбачено також перевірку достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою його статей, поданих державними службовцями, які обіймають відповідні посади, та претендентами на їх заміщення. Порядок проведення такої перевірки та перелік органів, що її проводять, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 16 жовтня № 563 «Деякі питання реалізації Закону України «Про очищення влади».

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 р. № 1066 «Деякі питання проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» департамент кадрового забезпечення Секретаріату КМУ забезпечує виконання функцій підрозділу, відповідального за проведення зазначеної перевірки щодо низки керівників центральних органів виконавчої влади, зокрема заступників міністрів, голів центральних органів виконавчої влади і їхніх заступників. Перевірку стосовно них розпочато з 10 листопада цього року.

З переліком осіб, що підлягають таким перевіркам, можна докладно ознайомитися на Урядовому порталі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua