"Люстрація силовиків почалася з генералів"

Тетяна БОДНЯ
6 листопада 2014

У Міністерстві внутрішніх справ обіцяють до кінця року завершити люстрацію в центральному апараті, а з початку наступного — почати її в територіальних підрозділах МВС. Про це журналістам повідомив заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович під час прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів.

«До кінця року триватиме процес люстрації в центральному апараті, з наступного він розпочнеться в територіальних підрозділах. Ми розуміємо резонансність і необхідність цього процесу в суспільстві, і МВС почало його із себе, з центрального апарату», — сказав він, зазначивши, що нині з посад головного управління МВС звільнено 91 особу. Серед звільнених 8 генералів міліції.

Під люстрацію у Міністерстві внутрішніх справ також потрапили начальники обласних управлінь внутрішніх справ Полтавської, Хмельницької, Тернопільської, Чернігівської, Донецької та Київської областей. Крім того, було звільнено керівників підрозділів Державтоінспекції та департаменту служби охорони.

Нагадаємо, що 15 жовтня набув чинності Закон «Про очищення влади», який визначає правові й організаційні засади проведення перевірки державних службовців і прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування «з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів».

Саме про відновлення довіри до правоохоронних органів ішлося під час телефонної лінії, де більшість дзвінків стосувалося роботи підрозділів МВС у регіонах. Хоч серед звернень були й ті, що не належать до компетенції МВС.

Зокрема були скарги на дії окремих працівників міліції, а також на порушення прав та законних інтересів громадян посадовими особами, необгрунтоване підвищення цін на житлово-комунальні послуги, прохання прискорити провадження у деяких кримінальних справах тощо.

Наприклад, одна з жінок просила терміново записати її на прийом до очільника МВС, щоб він узяв на особистий контроль справу, яку розслідують уже шість років. За словами скаржниці, йдеться про розкрадання мільйона доларів, який вклали у будівництво житлового будинку. Але його й досі не добудовано. Справу вже кілька разів перекваліфікували за різними статтями. Але до суду вона так і не дійшла.

Серед тих, хто дзвонив, були й колишні співробітники органів внутрішніх справ. Так, один із жителів Донецької області розповів, що він ще у квітні пішов на пенсію за вислугою років, але досі не може отримати виплати.

Упродовж двох годин, поки тривала пряма телефонна лінія, громадяни з багатьох регіонів України отримали вичерпні відповіді або слушні поради. Кожного, хто звертався по допомогу, заступник міністра внутрішніх справ запевнив, що для перевірки їхніх звернень буде дано відповідні доручення і жодне з них не залишиться без уваги та відповідного реагування. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua