"Магічна цифра із трьома нулями"

Оксана ТАБАЧЕНКО
11 червня 2013

ПЕРЕВІРКИ.  Податківці продовжують викривати нечистих на руку ділків, які мають на меті все що завгодно, окрім прозорого ведення бізнесу. Зокрема, протидіють оборудкам із податком на додану вартість.

Так, працівників головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві під час перевірки підприємства, яке займалося будівництвом об’єктів фіксованого зв’язку, зацікавила його співпраця з товариством, що мало ознаки фіктивності. Завдяки фіктивній структурі столичні махінатори примудрялися не сплачувати податки. 

Так, у результаті перевірки було встановлено, що будівельне підприємство штучно занизило зобов’язання зі сплати податку на прибуток та податку на додану вартість, повідомляє столичне головне управління. Схема такої «співпраці» знайома і проста: підприємство безпідставно завищувало витрати, що враховувалися під час визначення об’єкта оподаткування. 

Після перевірки будівельному підприємству донараховано до сплати в бюджет 989 тисяч гривень, зокрема податку на прибуток — 529 тисяч, решта — ПДВ. А махінаторам світить тепер кримінальна справа. 

Інше столичне підприємство на операціях з нерухомістю намагалося ухилитися від сплати ПДВ. Воно, як повідомляє головне управління, безпідставно занизило до сплати суму податку на 1 мільйон  175 тисяч гривень. Невідповідність букві закону податківці знайшли у відносинах із фіктивними контрагентами підприємства — постачальниками віртуальних послуг.

Наполягаючи на добропорядності своїх бізнес-партнерів та не погоджуючись із рішенням контролюючого органу, підприємство подало судовий позов. Проте, розглянувши матеріали справи, Окружний адміністративний суд міста Києва підтримав рішення спеціалістів Міндоходів і виніс рішення на користь держави.

Спеціалісти Міндоходів нагадують, що для виявлення «паперових» контрагентів та їхніх неіснуючих послуг вони користуються електронними інформаційними базами й ретельно аналізують податкову звітність. А платникам податків для того, щоб захистити себе від недобропорядних контрагентів, радять користуватися електронними сервісами «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» та «Реєстром платників ПДВ», які доступні кожному на веб-порталі Міндоходів (www.minrd.gov.ua).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua