"Майже 30 тисяч гектарів орної землі на Донеччині - вибухонебезпечна рілля"

Павло КУЩ
17 березня 2015

До одвічних проблем напередодні весняних польових робіт у виробників сільськогосподарської продукції Донеччини тепер додалася ще одна: майже 30 тисяч гектарів орних земель від південного Новоазовського до північного Артемівського районів виявилися нашпигованими мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Отож перш ніж провести посівну, належить знешкодити смертоносний урожай, залишений на угіддях внаслідок бойових дій.

Керівники департаменту агропромислового розвитку Донецької обласної державної адміністрації, правоохоронці та фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій уже затвердили план виявлення та знищення боєприпасів, які стоять на заваді своєчасному проведенню польових робіт у повному обсязі.

Побільшало звернень до командування сектору «М» від голів районних державних адміністрацій, керівників господарств та фермерів про неможливість нині проводити посівну, оскільки на багатьох полях потрібно спершу провести розмінування та рекультивацію.

А тим аграріям, які з цієї причини не зможуть почати весняно-польові роботи, мабуть, доведеться сподіватися на компенсацію втрат із державного бюджету. Є наміри спільними зусиллями місцевої влади та сільгоспвиробників визначити у буферній зоні території, на яких цього року вони не зможуть працювати, і підготувати відповідне звернення до Кабінету Міністрів для надання їм грошової компенсації. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua