"Маккейн: даймо зброю, а воювати українці й самі вміють"

Оксана ГОЛОВКО
6 вересня 2014

У четвер з відомим симпатиком нашої держави, членом комітету з питань збройних сил Сенату США Джоном Маккейном зустрівся Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.  Глава уряду дав високу оцінку активній позиції американського Сенату щодо підтримки України в боротьбі з російською агресією.

Арсеній Яценюк і Джон Маккейн обговорили поточну безпекову ситуацію у Донецькій і Луганській областях. Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, Прем’єр-міністр висловив переконання у тому, що оголошений Володимиром Путіним так званий «план» для врегулювання ситуації в Україні є спробою приспати пильність міжнародного співтовариства та приховати факт агресії російських регулярних військ на сході.

Глава уряду підтвердив потребу України у військово-технічній допомозі міжнародного співтовариства для захисту від агресора. Українська сторона розраховує на солідарність партнерів і союзників, наголосив Арсеній Яценюк, відзначивши ключову роль США та Європейського Союзу.

По закінченні офіційних зустрічей сенатор Маккейн дав розлогу прес-конференцію для представників ЗМІ. На зустріч із журналістами він прийшов у супроводі посла США в Києві Джеффрі Пайєтта. А ми вкотре переконалися: слухати Джона одне задоволення.

Він зокрема зазначив, що регулярно повертається в Україну, бо вірить: те, що відбувається в країні, коштує значно більшого. А як інакше: нині на території  держави в центрі Європи вирішується доля не лише самої Європи, а й усього світу. Утім українці  не просять воювати за них. Вони це роблять самі й досить успішно. Ще б було чим воювати. «Треба надати зброю для захисту України. Та ввести руйнівні для Росії санкції. Це потрібно не для України. Для світу», — зазначив сенатор.

«Те, що робить Путін в Україні, це вторгнення в суверенну країну. Якщо світ не визнає це, то він живе в світі Путіна. Що перешкодить іншим поводитися подібним чином?» — риторично запитав  Маккейн.

За його словами, США давно мали б  діяти за Будапештським меморандумом. Безсумнівно, що домовленості Будапештського меморандуму, який мав гарантувати цілковиту територіальну недоторканність Україні, включно з Кримом, абсолютно порушені, тож  відтепер буде складніше домовлятися із «ядерними» державами про те, щоб вони відмовились від своєї ядерної зброї. «Пишномовна риторика проти танків безсила. Україна бореться сама, але просить допомогти їй у цьому. Апетит Путіна з’являється під час їжі, і він братиме більше, поки не зіткнеться з тим, що не зможе взяти…» , — заявив політик, який з власного досвіду знає, що таке воювати з Радянським Союзом, правонаступницею якого «призначила» себе сучасна Росія.

«Агресія повинна залишитися в далекому кривавому минулому. Якщо цивілізований світ не зробить більше, щоб допомогти Україні, то темрява в нашому світі лише зростатиме», — з цими словами Джона  Маккейна важко не погодитися.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua