"Мала академія наук ініціювала створення порталу «Тарас Шевченко»"

Олег ЛИСТОПАД
7 березня 2014

Щоб отримати змогу працювати із захалявною книжечкою Кобзаря, науковцям світу доводиться записуватися в чергу. А охочим працювати зі спадщиною Тараса поза стінами місць постійного зберігання рукописів треба ще й шукати чималі кошти на страхування цих раритетів. Тепер понад 20 тисяч сторінок рукописів поета доступні вільно, цілодобово і безплатно. Досить лише клікнути комп’ютерною мишкою.

Спадщина Кобзаря сконцентрована на унікальному науково-освітньому порталі «Тарас Шевченко», що створений до 200-річного ювілею поета. Ініціатором проекту виступив Національний центр «Мала академія наук України». Протягом семи місяців більш як тисяча фахівців збирали і опрацьовували матеріали. До створення порталу долучилися науковці, юристи, програмісти, музейні працівники, дизайнери, школярі.

Зокрема, оцифровано рукописи Шевченка, які зберігалися в архіві Інституту літератури НАН України. Також портал дає змогу не виходячи з дому чи офісу здійснити тури 24 музеями та визначними місцями, пов’язаними з життям та творчістю Кобзаря. При цьому задіяно 3D-технології, що створюють ефект особистої присутності у виставкових залах українських Києва, Моринців, Канева, російських Орська чи Оренбурга, казахстанського Форту Шевченка, канадського Торонто.

На сайті розміщено документи, пов’язані з різними віхами біографії, зокрема близько 300 архівних раритетів, підготовлених до розміщення за сприяння Державної архівної служби. Знайти їх, як і будь-яку інформацію про події в житті поета, надзвичайно легко: спеціальна підпрограма-хронограф розписує життя Тараса буквально по днях.

Є на порталі й інформація про 900 пам’ятників поетові на території України. Завдяки Держкомтелерадіо отримано близько 200 відеозаписів — художніх та документальних фільмів, телепередач, майже 180 аудіозаписів — пісень на вірші поета та радіопередач. Також відцифровано оригінальну малярську спадщину художника — 800 творів, частину з них — 335 — докладно описано. Портал інтегровано із соціальними мережами, що полегшує його просування серед їхніх користувачів і дає змогу обмінюватися думками щодо спадщини Тараса та його особистості.

Представляючи в «Мистецькому Арсеналі» портал, який стане доступним загалу з 9 березня, президент МАН Станіслав Довгий розказав і про літературний конкурс «Розкрилля душі», який протягом останніх восьми місяців проводить Мала академія наук. Конкурс має дві номінації: дослідницька робота (об’єкт дослідження — публіцистика Тараса Шевченка) та літературна творчість (вірш, нарис, есе). Перший етап (регіональний, заочний) уже завершено. За його результатами експертне журі (голова — заступник директора Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України Сергій Гальченко) визначило переможців у кожній номінації. Другий етап — фінальний (всеукраїнський, очний) — стартував 3 березня 2014 року в Києві. До участі в ІІ етапі конкурсу допущено 94 оригінальні роботи (40 пошукових та 54 творчі). Переможців та призерів нагородять дипломами Малої академії наук та цінними подарунками. Кращі роботи видадуть окремим збірником. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua