"Малосімейки лише ускладнять ситуацію"

Олег ГРОМОВ
3 жовтня 2013

Осінь для ринку первинної нерухомості столиці не стала особливим періодом: позитивні тенденції й нові тренди на ньому було зафіксовано протягом усього 2013 року. Осінній період лише їх закріпив.

Однією з найбільших цікавинок року (за січень — вересень) можна вважати те, що обсяги проданого житла на первинному ринку Києва значно перевищили цей показник за вторинним: відповідно 63 та 37% загального обсягу.

І це не дуже дивно, адже прагнення людей купувати нове і якісніше за метражем та дизайном житло нікуди не поділося. До того ж, ціни на первинну нерухомість залишаються нижчими, ніж на вторинну. Єдиний великий недолік у купівлі нової квартири — страх покупців за свої вкладені в будівництво гроші. Проте, за даними різних ріелторських агенцій, частка укладених договорів інвесторів-фізосіб на останніх етапах будівництва та здачі житла значно зросла. А, як відомо, ці періоди найпезпечніші порівняно, наприклад, з етапом котловану.

Що стосується цінової ситуації, то, за інформацією консалтингової агенції UTG, наприкінці другого кварталу 2013 року середня ціна квадратного метра житла у квартирах економ-класу становила 1332 долари (на 16 доларів вище за аналогічний показник 2012-го), а бізнес-класу — 2151 долар.

Аналітики агенції також зазначають, що цей рік для первинного ринку нерухомості столиці характеризується появою нового класу житла — комфорт. Він займає проміжну ланку між економ- та бізнес-класами.

Так, його прикладом може бути будинок, який зводять на вулиці Андрющенка. Як зазначають у забудовника, квартири в ньому відрізняються тим, що вони поліпшені як для економ-класу, проте не дотягують до бізнес-класу. Але найголовніше, що квадратний метр у таких помешканнях коштує на 15% дешевше, ніж у бізнес-класі.

Інша позитивна тенденція цього літа й осені — те, що чимало компаній-забудовників столиці пропонують потенційним клієнтам оформлення угод навиплат протягом 1—3 років й інколи безвідсотково.

За словами президента компанії «БілдГрупМенеджмент» Ігоря Вишнякова, за сім місяців 2013 року кількість таких договорів між забудовником та фізособами зросла більш ніж у два рази порівняно з аналогічним періодом торік.

І це зрозуміло, адже іпотечного кредитування як такого в Україні вже давно немає, а будівельники так перехопили на себе «ковдру» й доволі вдало. Як запевняють аналітики ринку, ця тенденція матиме активне продовження й надалі, й розстрочку надаватимуть зовсім скоро вже на 5 років.

Можна сказати і про іншу тенденцію останніх місяців, притаманну не лише ринку Києва, а й інших міст України. Це велике бажання людей придбати недорогу малогабаритну квартиру, бо, як відомо, у звичайних українців катастрофічно не вистачає грошей.

Можливо,  тому влада останнім часом  й замислилася  над питанням масового будівництва житла на кшталт малосімейок радянського зразка. Проте аналітики виступають проти таких намірів, констатуючи, що це може призвести до появи гетто у великих містах.

До того ж, фахівці кажуть про те, що навіть постійне збільшення обсягів зведення однокімнатних квартир, які мають нині у столиці дуже високий попит, призведе до негативних наслідків. Так, завдяки цьому на ринку Києва з’явиться перекіс, коли частка однокімнатних помешкань буде занадто високою в розрізі всіх квартир і люди в подальшому не зможуть купувати просторіше житло. А це може статися вже за кілька років, коли рівень життя киян стане набагато вищим і в них з’явиться можливість поліпшити квартирні умови. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua