"Мальовнича пам’ятка Приазов’я"

Павло КУЩ
3 вересня 2014

У селищі Урзуф на березі Азовського моря з’явився найдовший в Україні петриківський розпис на паркані — 133 метри (завширшки 1,4 метра). З ініціативою прикрасити досі похмуру огорожу виступили бійці батальйону «Азов», а майстерно виконала роботу в етнографічному стилі художниця з Маріуполя Ольга Черьомушкіна.

Цей художній витвір, який відтепер тішить очі місцевих жителів і приїжджих, вже навіть зафіксували у Книзі рекордів України. Тим часом подейкують, що копію свідоцтва про досягнення варто надіслати ще одному співавторові рекорду — «досі єдиному легітимному» Вікторові Януковичу. Адже це він свого часу звів довкола своєї дачі таку довжелезну огорожу, яку нещодавно перетворили на мальовничу пам’ятку селища на узбережжі Азовського моря.   

Тож донедавна похмурий сірий паркан тепер приваблює буянням яскравих кольорів: ажурний орнамент складається з колоритних польових квітів, ягід калини, невеликих квітів із синьо-жовтими вкрапленнями, бутонів та листочків папороті.

До речі, у Книзі рекордів України вже є огорожа, розмальована петриківським розписом, — в однойменному селищі на Дніпропетровщині, де й зародилося колись декоративне унікальне народне мистецтво. Проте в Урзуфі паркан на 10 метрів довший (дякуючи заочному співавторові рекорду), та й у Петриківці над оздобленням працював колектив визнаних майстрів. А тут фольклорне полотно протягом трьох тижнів створювала одна художниця Ольга Черьомушкіна. Вона родом із Дніпропетровщини, а навчалася в училищі у Петриківці. Заради справедливості таки варто додати, що допомогу їй надавали військові батальйону «Азов», які попередньо перефарбували огорожу в білий колір. А потім один із них, художник із Кривого Рогу, розмалював ворота. Він зобразив емблему підрозділу, де на чільному місці двоє козаків Запорозької Січі — нагадування про славне минуле українського війська.

«Петриківський розпис — наша культурна та історична спадщина, яку обов’язково потрібно зберегти, — каже художниця. — Ще актуальнішим це завдання стає зараз, у дуже скрутний для України час, коли у багатьох людей проявляється патріотизм та любов до Батьківщини. Можливо, на цій національній хвилі ми всі станемо значно більше цінувати, дорожити й пишатися досягненнями своєї країни». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua