"Маріуполь-Львів: на лінії кохання"

27 березня 2015

Львівський вокзал. Молода жінка з м’якими рисами обличчя та білявим волоссям тримає за руку верткого хлопчину і з тривожним очікуванням дивиться, як в’ється колія ген за обрій. Разом з усіма чекають на поїзд, зустрічають українських воїнів, що повертаються із зони АТО.

Жінка теж чекає на свого воїна. Останній оглушливий скрип і стомлений видих гальм, за хвилину в тамбурах з’являються ті, що повернулися з пекла. Урочистість моменту порушує лише те, що чоловіки всю дорогу святкували, що залишилися живими. Мабуть, саме тому Євгенія зустріла свого чоловіка словами: «Ах, ти ж паразите! Я тебе тут чекаю, а ти з чаркою милувався?!» В цих словах — і безмежна радість від возз’єднання родини, і шестимісячна самота — час, коли надія була на Бога.

Сім років тому Віктор та Євгенія познайомилися в одному з ресторанів Хмельницького, де дівчина працювала офіціанткою. Перший погляд, перша усмішка — і вони незчулися, як проговорили майже добу. На заставі дівчина швидко заприятелювала з колегами Віктора і вирішила, що тут їй подобається. І почався їхній прикордонний роман.

Квітково-цукерковий період, весілля, народження дитини — усе промайнуло за мить. Життя не забарилося нагадати про випробування. Постійні переїзди — сьогодні тут, завтра там. На руках маленький Артем. Тричі на рік доводилося обживати нове місце: «Жодних нервів не вистачить так жити! Та, пам’ятаю, моя хрещена все казала мені: «Заспокойся, твій чоловік тобі найрідніший, і кращого не знайдеш».

Ще два роки тому родина Костецьких не могла уявити, що наступним випробуванням на міцність стане війна. Віктора призвали 3 вересня 2014 року. Вже 29 вересня він відбув до зони АТО. Женя згадала, як серйозно Артемко тоді запитав: «Там же стріляють? А тато повернеться?»

«Що я тоді відповіла? — вона промовила твердо і тривожно: — Звичайно! Обов’язково повернеться!»

Євгенія обурюється: «Вони їхали до Маріуполя цілий тиждень. Техніка розсипалася під ними. У Тернополі, у Вінниці ставали на ремонт. Усе таке старезне!»

І почалися півроку чекання і молитов. Дзвонили одне одному то десять разів на день, то раз на три дні. Іноді все, що чула Женя у слухавці, було: «Нас обстрілюють. Не можу говорити. Все. Бувай». Разом із сином дивилася новини і чекала хоч якихось звісток: «Найважчим днем за півроку було 24 січня. Тоді обстрілювали Маріуполь, пам’ятаєш?»

Віктор весь цей час був на десятому блокпості. Солдати стояли на варті цілодобово по черзі. 4 години на ногах, 8 годин відпочинку. Ні днів, ні ночей — лише замкнене коло чергувань. Уночі миші гризли військовим нігті. Цьому міг зарадити лише місцевий кіт Федя, який відганяв гризунів і грів солдатські душі, — химерна часточка миру, закинута на лінію фронту. Його Віктор привіз додому як трофей. Уся родина пишається, що змогла переманити на свій бік такого спритного «сепаратюгу».

Ольга ГОЛОВКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua