"Масові звернення по субсидії попереду"

Роман КИРЕЙ
9 червня 2015

Торік на Черкащині було призначено 10 тисяч субсидій, а цього року, як повідомив директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Руслан Чикало, вже 15 тисяч. У залі, де від жителів Соснівського району Черкас приймають документи для оформлення державної допомоги, людно. Працівники райуправління соцзахисту населення щодня приймають майже 300 осіб. Вони подають заяви, а представник управління замовляє довідки в організацій-надавачів послуг. Як розповіла начальник управління соцзахисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міськради Валентина Литвинович, тут тільки апробовують надану програму для призначення субсидій. Ще в ній трапляються збої. Далі декларації реєструватимуть в електронному вигляді й призначатимуть виплати. Але основного напливу людей чекають орієнтовно восени.

Питань у людей безліч. Приміром, чи вказувати розмір пенсії, одержаної державної допомоги? Консультант роз’яснює, що такі дані з’ясують самі працівники, а от щодо зарплати, плати за оренду паю, тощо — заявник має сам дізнатися і вписати суми. Базуючись на них, призначать субсидію. А через місяць-два перевірять у фіскальній службі, чи немає помилки. Адже буває, що хтось забув про підробіток, хтось — про вартісний подарунок.

Допомогу можуть не надати, якщо пiд час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства соціальний інспектор з’ясує, що хтось з зареєстрованих у житловому примiщеннi (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, має додаткові джерела доходів, не зазначені в декларації. Наприклад, здає в оренду житло, працює без оформлення трудових відносин тощо.

— У травні за призначенням субсидії за новим порядком уже звернулося понад 25 тисяч жителів області — повідомив Руслан Чикало. — Багато хто приходить на прийом, бо прагнуть правильно написати заяву та не допустити помилок у декларації. Це збільшує навантаження на фахівців, але ми намагаємося запобігати створенню черг — працюємо у зручний для людей час, а також суботу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua