"Математики невідворотновитісняють гуманітаріїв"

Катерина МАЦЕГОРА
30 травня 2013

ОСВІТА. Під час урядового брифінгу, який відбувся в рамках засідання Кабінету Міністрів, очільник освітянського відомства Дмитро Табачник розповів журналістам, що основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання стартуватиме 3 червня тестуванням з хімії, а завершиться 27 червня тестуванням зі світової літератури.

«Для участі у ЗНО зареєструвалося 322,5 тисячі осіб, що на 6,5 тисячі менше від торішнього показника. З них чверть, а це майже 80 тисяч осіб, є випускниками загальноосвітніх шкіл минулих років, — заявив міністр освіти і науки. — Серед обраних абітурієнтами предметів — українська мова і література — 98%, математика — 61,2%, історія України — 60,6%».

Міністр пояснив, що у зв’язку зі збільшенням кількості навчальних предметів ЗНО з іноземних мов, географії та фізики проводитимуть по суботах: відповідно 8, 15 та 22 червня. А через велику кількість охочих спробувати сили в українській мові й літературі, історії, математиці ЗНО за цими предметами відбуватиметься у дві сесії. За його словами, додаткова сесія ЗНО проходитиме з 4 до 11 липня (якщо абітурієнти з поважних причин не зможуть взяти участь в основній її сесії). Тож свої результати випускники шкіл зможуть дізнатися вже до 5 та 16 липня.

Окрім цього, Дмитро Табачник попередив присутніх, що цього року на пунктах тестування кількість металошукачів збільшиться порівняно з минулим роком із 30 до 75%. До цього процесу долучаться пересувні бригади.

«Наразі Український центр оцінювання якості освіти, відповідно до помісячного розпису асигнувань, профінансовано у повному обсязі. Цього року наші прогнози щодо контингенту вступників денної та заочної форм навчання досить оптимістичні, — акцентував міністр. — Загалом очікується 350—360 тисяч вступників. Із цієї вступної кампанії розпочинаються нові підходи до формування та розміщення державного замовлення».

У цьому контексті він розповів, що, згідно з новими правилами прийому до ВНЗ (їх загалом зареєстровано 934), абітурієнти мають право подати заяви до п’яти вишів, і в кожному з них на три спеціальності. Усі сертифікати з 2008 року прийматимуть без винятку, а рейтингові списки вступників розміщуватимуть лише в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

А на одне із запитань щодо відмови Міністерства освіти і науки відправляти у 2013-му студентів і учнів на міжнародні олімпіади через брак державних коштів Дмитро Табачник різко відповів, що не варто читати брехливих видань. Він  цілком погоджується з Прем’єром, що в офіційних виданнях, як-от газеті «Урядовий кур’єр», люди несуть відповідальність за написане. А потім додав, що цього року фінансування для студентів передбачено за кошти університетів, а для школярів — за централізованою програмою.

Загалом цього року держава «замовила» ВНЗ 123 тисячі бакалаврів, 64 тисячі спеціалістів та 41 тисячу магістрів. На навчання до професійно-технічних навчальних закладів за держзамовленням планується прийняти 180 тисяч робітничих кадрів та 5,3 тисячі молодих спеціалістів за ступеневою професійно-технічною освітою. До слова, порівняно з минулим роком прийом для промисловості зросте на 590 осіб, для будівництва — на 2465, а для легкої промисловості — на 1144. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua