"Мегавати конфлікту "

Олена ОСОБОВА
21 вересня 2013

Цьому рішенню передувала ситуація, коли монополізація ринку постачання електроенергії в області сягнула апогею, як вважають підприємці. При цьому постачальник — Луганське енергетичне об’єднання (далі ЛЕО)   повсякчас порушував чинне законодавство щодо виконання договірних відносин.

«Замість приєднання до мережі видають договори на розробку технічних умов, виникають суперечки щодо точки приєднання електроенергії. Якщо остання була на межі ділянки, то ЛЕО вводить новий термін — точка забезпечення потужності, яка розташована далеко за межами робочого об’єкта», — намагався стисло охарактеризувати увесь спектр проблем голова Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації Геннадій Морозов. Він наголосив, що для перерахунку всіх скарг та звернень не вистачить часу.

У тому, що ЛЕО ігнорувало цілу низку нормативів, переконаний і державний уповноважений АМКУ Сергій Шершун.

«ЛЕО фактично нав’язувало такі умови: передоплата, тобто виведення певних обігових коштів з підприємств-постачальників за нерегульованим тарифом; відповідні банківські гарантії. Водночас ці умови не відповідають затвердженому договору на постачання електричної енергії. Такий договір схвалила Національна комісія з електроенергетики саме для того, щоб не допустити таких зловживань», — каже Сергій Шершун.

Доказова база виявилася достатньою, аби Адміністративна колегія АМКУ визнала, що ЛЕО зловживало своїм монопольним становищем та порушувало закон про економічну конкуренцію. Користуючись своїм становищем на ринку передачі та постачання електричної енергії, монополіст нав’язував дискримінаційні умови підприємствам. Це й призводило до виникнення нерівних умов на енергетичному ринку. Такі дії, на переконання фахівців Антимонопольного комітету, довели до скрутного економічного становища відповідних постачальників енергії (через нерегульований тариф) та вдарили по споживачах.

Як зауважив Сергій Шершун, такої ситуації вдалось би уникнути, якби на Луганщині існувала конкуренція в галузі електропостачання. І з такою думкою важко не погодитися.

За словами голови Луганської облдержадміністрації Володимира Пристюка, і обласна влада стурбована дотриманням законності в питаннях повноти та якості послуг, економічної конкуренції в регіоні.

Він нагадав: ще в лютому цього року фахівці облдержадміністрації підготували та спрямували до центральних органів влади пропозиції щодо внесення змін до «Правил приєднання абонентів (споживачів) до мереж енергопостачальних організацій». Ці зміни та доповнення покликані не тільки захистити споживачів послуги, а й регламентувати, зробити прозорішою схему їхніх відносин із монополістом, а також ефективніше проводити ініційовані Президентом України соціальні реформи, сприяти зміцненню енергетичної інфраструктури регіону та підвищенню рівня енергобезпеки. І хоч НКРЕ визнала недоцільним вносити хоч якісь зміни в чинні Правила, луганці мають намір домогтися ухвалення запропонованих рішень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua