"Меланома боїться раннього діагнозу"

Микола ПЕТРУШЕНКО
21 квiтня 2015

Всеукраїнським днем меланоми медики оголосили 24 квітня. Цьогоріч він проводиться раніше, щоб і населення, і фахівці не лише виявили хворобу, а й мали час підготуватись до літнього сезону. Адже поінформований — значить захищений. Усім нам слід знати, що зловживання ультрафіолетовим промінням — одна з причин виникнення меланоми, що, за даними ВООЗ, має світову тенденцію до прогресу.

Якщо в Європі просвітницька робота й рання діагностика дають змогу вилікувати 95% виявлених злоякісних утворень, то нам, щоб досягти цього показника, треба ще працювати й працювати.

— Саме на це й націлені заходи 24 квітня, — сказав головний дерматовенеролог МОЗ Віктор Степаненко. — У всіх областях, районних і міських спеціалізованих закладах безплатно обстежуватимуть громадян. Там є обладнання для попереднього діагностування меланоми. Якщо буде підозра на патологію, остаточний діагноз за направленням поставлять в онкоустановах.

Віктор Степаненко констатував, що дерматологічна служба за рівнем кадрового і матеріально-технічного забезпечення не повністю готова до боротьби з цим захворюванням. Однак онкологи із завданням справляються. Проблема загалом саме в ранній діагностиці. Тому система потребує вдосконалення, поліпшення підготовки кадрів.

Це підтверджує досвід Інституту дерматології та косметології, який започаткував в 2009 році Всеукраїнські дні меланоми. За словами його директора Лариси Орєхової, за цей час в Україні оглянули 20 тисяч громадян. У 338 виявили меланому. Ранній діагноз врятував їм життя.

— Дякуємо засобам масової інформації, — говорить Лариса Орєхова, — що порушують цю проблему і привертають до неї увагу громадян.

Отож пам’ятаймо, що захищають від меланоми не лише лікарі, а й усвідомлення власної відповідальності за здоров’я. Тож коли сонце вабитиме на дачну ділянку або пляж, не забуваймо, що зловживати перебуванням під ним не варто.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua