"Мертві душі: перевірки виявили відсутніх переселенців"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
16 квiтня 2015

На Дніпропетровщині зареєстровано 71 395 переселенців безпосередньо із зони АТО (49 169 сімей). Адресну грошову допомогу в області отримують 27 360 сімей. Нещодавно міліція, СБУ, Міграційна служба та соціальні служби провели спільні вибіркові перевірки, щоб з’ясувати, чи насправді проживають в області взяті на облік переселенці. Виявилося, що за вказаною адресою не проживають близько 1,5 тисячі зареєстрованих на Дніпропетровщині переселенців із Донбасу. Найбільше таких віднайшли (точніше — не виявили) у Павлограді, Марганці й Тернівці. Державні виплати цим переселенцям нині призупинено — до остаточного з’ясування всіх обставин.

Як повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА, підрозділи Державної міграційної служби із залученням представників інших територіальних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування продовжать перевірки вказаних у довідках відомостей про фактичне місце проживання переселенців. Якщо не підтвердяться зазначені дані, в одноденний строк цю інформацію нададуть органам соцзахисту населення для прийняття рішення щодо зняття їх з обліку.

Радник голови Дніпропетровської ОДА Борис Трейгерман закликав усіх, хто приїжджає на Дніпропетровщину з Донбасу, прийти в Центр допомоги переселенцям і зареєструватися. «Цей центр покликаний допомогти всім переміщеним особам почати життя наново. Там і нагодують, і одягнуть, і нададуть психологічну допомогу. У центрі зосереджено всі необхідні соціальні служби. Тут можна навіть переночувати перші кілька днів. Потім співробітники центру допоможуть у пошуку житла або направлять до інших областей», — розповів Борис Трейгерман. Він зауважив: найбільшою складністю у прийомі переселенців було те, що довелося вчитися всьому безпосередньо у процесі. Всі програми фінансувалися з обласного бюджету. Величезну допомогу надало населення області, міжнародні організації. На думку Бориса Трейгермана, таку проблему не повинні розв’язувати самостійно  прифронтові області. Мусить бути державна програма з підтримки переселенців.

Органи влади звертають увагу й на те, що постановою Кабінету Міністрів  № 79 внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення АТО. Відтепер довідка, яку видають органи соціального захисту населення, не дійсна без відмітки підрозділу Державної міграційної служби на зворотному боці документа. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua