ВІЗИТ

Товарообіг між Китаєм та Україною в 2012 році має зрости майже на чверть

Таке завдання озвучив Голова Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао під час зустрічі з Прем'єр-міністром України Миколою Азаровим, яка відбулася у рамках Боаоського форуму на острові Хайнань. Нагадаємо, глава уряду перебуває з офіційним візитом у КНР з 14 по 18 квітня.

За оцінками китайської сторони, наразі товарообіг між Китаєм та Україною становить 7,7 млрд доларів.

Під час переговорів глава українського уряду наголосив, що Україна приділяє особливу увагу розвитку партнерських зв'язків з Китайською Народною Республікою. За словами Миколи Азарова, на сьогодні найбільш актуальною є співпраця в космічній, авіаційній галузях, військово-технічному комплексі, а також в сфері інформаційних технологій.

Сторони також відзначили значне зростання товарообігу між країнами упродовж 2010 року, коли приріст становив 36 відсотків. Наразі Україна та Китай готуються до підписання договору про стратегічне партнерство, зокрема щодо реалізації великих проектів.

Також під час зустрічі Голова КНР Ху Цзіньтао підтвердив Прем'єр-міністрові України Миколі Азарову свою готовність здійснити візит до нашої держави, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров учора також провів двосторонні зустрічі з Президентом Бразилії Ділмою Руссеф, Прем'єр-міністром Республіки Південна Корея Кім Хван Сіком. Сторони домовилися незабаром провести засідання двосторонніх міжурядових комісій.

А з Головою Уряду Спеціального адміністративного району Китайської Народної Республіки Сянган (Гонконг) Дональдом Цангом Микола Азаров домовився про запровадження прямого авіарейсу між Україною та Гонконгом. Крім того, за словами Прем'єр-міністра, сторони досягли домовленостей щодо виходу українських компаній на гонконгські біржі.

"У мене сьогодні були надзвичайно корисні, надзвичайно цікаві для розвитку наших відносин зустрічі. Всі вони були абсолютно конкретні. Під час них обговорювалися питання поглиблення та розвитку торговельно-економічного, культурного співробітництва, співпраці в галузі науки та техніки й розвитку нових технологій. Керівництво Китаю, Кореї та Бразилії мають велике бажання розвивати і поглиблювати зв'язки з нашою країною", - заявив Микола Азаров, коментуючі зустрічі.

Він додав, що всі зустрічі проходили у дружній атмосфері, сторони домовилися інтенсифікувати розвиток двосторонніх відносин.

Прем'єр-міністр України поінформував, що під час цих зустрічей була досягнута домовленість про реалізацію ряду конкретних проектів, які спрямовані на розвиток двосторонньої співпраці. При цьому Микола Азаров уточнив, що в рамках його офіційного візиту у Пекіні буде підписано ще низку угод про співробітництво.

Так, Микола Азаров повідомив, що з керівництвом Бразилії обговорювався проект реалізації великої програми будівництва космодрому та здійснення запусків української ракети-носія "Циклон-4", яка виводитиме супутники на космічну орбіту. "Ми домовилися опрацювати цей проект до такого рівня, щоб у найкоротші строки - буквально за рік-два - його реалізувати", - наголосив глава українського уряду.

При цьому Микола Азаров зазначив, що Україна візьме участь у всьому комплексі заходів зі зведення космодрому, зокрема у проектуванні, безпосередньо його будівництві, а також надасть власні ракетоносії, братиме участь у будівництві та запуску спільних супутників. "Україна братиме участь у проектуванні і будівництві космодрому, це ракетоносії, це спільні супутники, тобто Україна візьме участь у всьому комплексі робіт. Це надзвичайно велика робота на багато років", - підсумував Прем'єр-міністр України.