ПЕРСПЕКТИВА

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко вважає, що 2011 рік може стати вирішальним у відносинах України і Європейського Союзу. Про це він сказав на Міжнародній конференції "Україна на шляху інтеграції до ЄС: сучасний стан та подальші перспективи".

"Це рік стратегічних можливостей для України так само, як і для ЄС. І не лише тому, що в ЄС головує Угорщина, а невдовзі головуватиме Польща, для яких європейська інтеграція нашої країни є важливим політичним інтересом. Йдеться, насамперед, про те, що ми, нарешті, наблизились до вирішення справді стратегічних питань", - наголосив глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства.

Мається на увазі завершення переговорів щодо укладення Угоди про асоціацію і створення поглибленої зони вільної торгівлі, про реалізацію плану дій щодо візової лібералізації. Просування кожним із цих напрямків визначатиме розвиток відносин між Україною і ЄС на найближчі п'ять років. Все це відкриває шлях до чіткого бачення Україною свого місця в європейській системі координат.

"Ключовим етапом на цьому шляху є укладення Угоди про асоціацію. Сьогодні ми вийшли на фінішну пряму, ми спільно прагнемо завершити ці переговори у стислі терміни", - цитує УНІАН слова українського дипломата.

Це вигідно як для Києва, так і для всіх без винятку європейських столиць, оскільки Україна - це величезний ринок, природні ресурси, високоосвічене населення. "Україні потрібен ЄС, а ЄС потрібна демократична і стабільна Україна", - додав Костянтин Грищенко. На тлі цілком вірогідної світової продовольчої кризи не можна нехтувати і найпотужнішими в світі аграрними ресурсами.

Економічні зв'язки з третіми країнами та іншими інтеграційними об'єднаннями наша держава вибудовує через призму зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. При цьому вона докладатиме максимум зусиль, щоб черговий саміт Україна - ЄС, який відбудеться в грудні, став не просто успішним, а й історичним.

У тому, що Угода про асоціацію між Україною і ЄС надасть значні переваги українцям, переконаний і голова Представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

"Угода про асоціацію поглибить відносини між ЄС і Україною, надасть значні переваги громадянам. Зокрема, Україна зможе збільшити свій експорт, ми поглибимо співпрацю в енергетиці, транспорті, навколишньому середовищі", - зазначив європейський дипломат.

Крім того, це відкриє шлях створенню нових робочих місць, підвищить стандарти українського виробництва. І наша країна стане конкурентоспроможним партнером, що врешті-решт поліпшить рівень життя українців.