"Ми не будемо озброювати російську армію"

Ольга ПРОКОПЕНКО
5 квiтня 2014

Неочікувано демократичним у спілкуванні з журналістами виявився перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема. Зазвичай у кулуарному неформальному спілкуванні вдається дізнатися дещо цікавішу інформацію, аніж під час офіційної частини.

Так, на думку Віталія Яреми, такі події, які останнім часом відбулися в нашій державі, могли статися через унікальність нашої країни, яка полягала і поки що полягає в тому, що половина парламенту — це шпигуни й агенти іншої країни. «Ми свідки того, що відбувалося впродовж останніх років у парламенті, коли ті самі Колесніченко і Царьов проводили явно антиукраїнську політику. Це якраз ситуація, яка показує, що політичну складову нам потрібно негайно змінювати, проводити вибори, переформовувати уряд і парламент, щоб він був абсолютно проукраїнським, патріотичним і працював на Україну.

Віталій Ярема також поділився думками і планами щодо долі міліції, яка поки що залишається озброєним загоном. Зокрема він повідомив про розроблення проекту закону про поліцію, де поліція — це правоохоронний орган, до обов’язків якого належить гарантування безпеки громадян, їхніх майнових інтересів, життя і здоров’я. За словами першого віце-прем’єра, це вже не буде озброєний орган. «Нині МВС — це міністерство міліції, — наголосив посадовець. — А насправді в цю структуру мають входити і прикордонники, і ДСНС, і фінансова поліція, і Національна гвардія. Міністр — це політична особа, яка приходить з урядом і з ним іде, а керівники структурних підрозділів, приміром керівник національної поліції, фінансової поліції, оформляються на роботу угодою на п’ять років». Віталій Ярема зауважив, що нині відчувається потужний супротив проти таких змін. Передусім у реформуванні системи навчання. «Як свідчить практика, нам не потрібні юристи з вищою кваліфікацією для роботи дільничним інспектором чи оперативником карного розшуку. Є необхідність у кваліфікації «правоохоронець». Такими думками В. Ярема поділився з журналістами «в кулуарах».

На самій же прес-конференції він зауважив, що одним з важливих питань у переліку нагальних для виведення країни з кризи і посилення її оборонної спроможності є те, що потрібно побороти корупцію і дати можливість умам використовувати свій потенціал для обороноздатності країни.

Віталій Ярема розповів про долю підприємств військово-промислового комплексу (ВПК), які за своєю технологією пов’язані з підприємствами сусідньої країни. Йдеться про виробництво продукції в кількох напрямках: це військове озброєння, патрони, ракети, автомати. А також про військову техніку, яку використовують для перевезення цього озброєння. І про продукцію так званого подвійного призначення. Наприклад, завод «Мотор Січ» випускає двигуни для військових і цивільних гелікоптерів. В усьому світі вони популярні, бо вдвічі надійніші і потужніші, ніж російські. Їх конкурентна спроможність на ринку набагато вища. Нам не потрібно припиняти їхнє виробництво, зауважив В. Ярема. Та існує неврегульований нюанс: Росія закуповує їх ніби для мирних потреб, а потім ставить на військове озброєння.

Тож прийнято рішення не постачати військове озброєння і техніку на територію РФ, бо, на думку В. Яреми, з продукцією подвійного призначення поки що не визначилися, адже вона не є продукцією прямого військового призначення. А в планах перепрофілювати підприємства на виготовлення зразків озброєння для української армії. Єдине, що слід зробити, — ввести жорсткий контроль для подолання корупції. За оперативною інформацією, із 100 доларів, які надходили від продажу танків на завод імені Малишева, завод отримував лише 19, а решту крали.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua