"Ми теж знаємо, як облаштувати Росію"

2 квiтня 2014

МЗС України вважає втручанням у внутрішні справи заяви представників Російської Федерації,  які «дозволяють собі диктувати Україні, яку форму державного устрою їй необхідно обрати». Про це повідомив на брифінгу директор Департаменту інформаційної політики вітчизняного МЗС Євген Перебийніс.

Наші громадяни останнім часом відчувають неабияку «братську любов» північного сусіда як до себе особисто, так і до нашої землі. Зокрема, почастішали випадки, коли представники РФ дозволяють собі «диктувати Україні, яку форму державного устрою чи адміністративно-територіального поділу їй необхідно обрати та які форми політичного, економічного чи соціально-культурного життя запровадити для того, щоб розв’язати суспільно-політичну кризу, в якій опинилася Українська держава», — заявив відповідальний співробітник МЗС. «У зв’язку з цим Міністерство закордонних справ України підтверджує свою позицію, яка вже неодноразово у різний спосіб доводилася до російської сторони, про те, що подібні заяви російських офіційних осіб є грубим і неприхованим втручанням у внутрішні справи України, яке суперечить фундаментальним нормам Міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав», — цитує прес-служба відомства слова Євгена Перебийноса.

За його словами, замість цього російській владі слід було б зосередитися на наповненні власного федерального устрою реальним змістом, поверненні до демократичних виборів на регіональному та місцевому рівнях, забезпеченні захисту прав національних меншин, які страждають через відсутність можливості повноправної участі у діяльності органів державної влади та прийнятті рішень щодо розвитку їхніх територій, запровадженні зваженої мовної політики шляхом надання представникам національних меншин можливості вивчати рідну мову та отримувати цією мовою освіту, передає УНІАН. 

«У разі відсутності прогресу в цьому напрямі Україна могла б надати Російській Федерації свої пропозиції з удосконалення та оптимізації її державного устрою і політичної системи, наприклад, у вигляді плану конфедералізації Російської держави із запровадженням 5—10 державних мов, а також національних квот в основних органах державної влади, які б чітко відображали інтереси всіх національних і мовних спільнот російського суспільства», — зі знанням справи наголосив український дипломат.

Ці пропозиції стали чи не першою конкретною відповіддю нашої сторони на спроби іноземної держави втрутитися у наші внутрішні справи. Особливо після того, як міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров озвучив тамтешні пропозиції сформулювати заклики до Києва для ініціації загальнонаціонального діалогу, підсумком якого стане нова Конституція, яка, мовляв, «гарантуватиме федеративний устрій України, підтвердить і закріпить позаблоковий статус, що забезпечує права всіх, хто живе в Україні».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua