"Миколаївська влада шукає шляхи зниження залежності від природного газу "

Олена ІВАШКО
23 квiтня 2015

У Миколаєві всерйоз підходять до питання переходу на нові варіанти теплопостачання. Завдяки впровадженню сучасних технологій можна не тільки стабільно забезпечувати теплом лікарні, пологові будинки, дитячі садки, школи, а й знизити залежність від природного газу. Миколаївський міський голова Юрій Гранатуров оцінив можливості нових твердопаливних котлів. Один із них обігріває будівлю, де розташоване підприємство «Украгроінжпроект».

Цей твердопаливний котел весь опалювальний сезон працює у тестовому режимі, опалюючи площу шість тисяч квадратних метрів. Він може підігрівати воду, має економні режими, тут діє автоматична подача твердого палива у вигляді пелет. Використання цього котла дало економію до 30% порівняно з газом. У невеликому приміщенні з дотриманням усіх технологічних норм на твердому паливі працює сучасна котельня.

Пелети виготовляють з різної сировини. Тут встановлено накопичувач сировини, якої вистачає на десять діб роботи в автоматичному режимі. Якщо приміщення буде більше, можна ставити більш місткий накопичувач і хоч місяць не завозити пелети й бути впевненим, що палива вистачить.

Як зазначив Юрій  Гранатуров, використання сучасних технологій дасть змогу розв’язати кілька завдань: «Ми шукаємо різні варіанти, розглядаємо пропозиції фірм-виробників із застосуванням усіляких технологій. Зрозуміло, що віддаємо перевагу, по-перше, українським виробникам. По-друге, маємо на меті зекономити газ.  І останній важливий чинник — висока якість та безпека. У результаті виграють усі. Підприємець упроваджує нові технології й заробляє кошти. Той, у кого встановлено ці котли, отримує тепло, не залежить від газу, економить. І найголовніше — ми стаємо незалежними від примхливої газової політики».

Представник інвесторів та керівник проекту Олександр Буров відзначив ще одну перевагу котлів, розроблених його фірмою. За його словами, таке обладнання може працювати на будь-якому виді пелет, які є в Україні. Наприклад, на пелетах із твердих побутових відходів. Крім того, він дає втричі менше викидів шкідливих речовин, ніж газові котли. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua