Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

На аукціоні, що відбувся в Миколаєві, за 122 мільйони 195 тисяч гривень продали суднобудівний завод «Океан». Наймолодший в місті суднобудівний було введено в дію у 50-ті роки минулого століття. Основні види діяльності підприємства: суднобудування та судноремонт. Завод має дві технологічні лінії середньо- і великотоннажних суден. Великотоннажна лінія використовується для будівництва танкерів та контейнеровозів, а на середньотоннажних лініях будуються баржі, понтони та буксири. Підприємство оснащене сучасними виробничими потужностями, поставленими відомими у всьому світі компаніями. За всі роки існування підприємства тут побудовано близько 400 різних суден сумарною водотоннажністю понад 3,6 мільйонів тонн.

У 2000-му році підприємство було приватизовано. Спочатку власником був нідерландський концерн «Damen Shipyards Group», згодом норвезька суднобудівна група «Акер Ярдс АСА». Восени 2008-го року норвезька фірма продала 70% акцій цього підприємства і двох інших свої корабелень в Німеччині російському інвестиційному фонду FLC West, була створена компанія «Вадан Ярдс Груп АС», і завод в Миколаєві став її частиною. Неефективне управління заводом стало причиною доведення його до банкрутства. У вересні 2016-го року все майно компанії «Океан» було заарештовано і передано на «відповідальне зберігання» офіційному представнику компанії «Зонел Оперейшінз Лімітед».

Днями ж відбулися торги з продажу «Океану». Торги проходили зі зниженням початкової вартості, яка, врешті-решт опустилася з початкових в один мільярд 163 мільйони 776 тисяч гривень до 93 мільйонів 101 тисяча гривень. Надалі в ході торгів ціна піднялася до 122 мільйонів 195 тисяч гривень. Цю ціну запропонував представник компанії «ТД «Аннона», який і став переможцем. Директор компанії Ігор Волошин зазначив, що перемога в аукціоні - «це величезна відповідальність нашої команди, колективу заводчан, щодо реального відновлення суднобудування в місті Миколаєві та відродженню колишньої слави Миколаєва як корабельної столиці. І я переконаний, що ми почнемо будувати великотоннажні кораблі та судна».