"Міліціонер прийде на допомогу"

7 лютого 2014

Суспільна довіра до діяльності правоохоронних органів — чи не найголовніший чинник збереження порядку на вулицях наших міст та безпеки кожного громадянина. Працівники Донецького юридичного інституту МВС України переконані, що основи такої довіри мають закладатися ще у шкільному віці. І обов’язково у безпосередньому спілкуванні, відкритому діалозі та дискусії. Втіленням цієї настанови на практиці стала низка ініціатив донецьких юристів, адресованих школярам та їх педагогам і батькам. 

Щорічно спільно з Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти вони проводять семінари з правового виховання учнів для методистів з виховної роботи відділів освіти міст і районів та заступників директорів з виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів Донецької області. Конкретну тематику семінарів визначають самі освітяни, адже напередодні кожного заходу проводиться моніторинг проблемних питань з певного напрямку. Тема семінару, присвяченого формуванню в школярів цінності здоров’я через правову освіту, який запланований на 7 лютого 2014 року, також визначилася завдяки соціологічному дослідженню, що проходило минулого року. Отже, правники і педагоги обговорюватимуть широке коло питань, пов’язаних із запобіганням вживанню дітьми тютюнових виробів, алкогольних напоїв, наркотичних речовин, а також пропагандою здорового способу життя та занять фізкультурою і спортом. За підсумками семінару планується розробити методологічні рекомендації та алгоритми дій у різних проблемних ситуаціях, у яких можуть опинитися школярі.

Досвід загальнообласних заходів також переймають міста та райони Донеччини — наприклад, вони відбулися у Горлівці спільно з департаментом освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради та у школах Київського району Донецька. В цьому районі заходи під назвою «Знайомтесь: міліція» були приурочені до тижня права, який проходив у грудні. Учням та їхнім вчителям юристи в ігровій формі розповіли про основні підрозділи міліції та їх завдання. Показово, що до подібних акцій зазвичай залучаються й курсанти інституту, в недавньому минулому — випускники шкіл. А це також підвищує довіру до інформації, з якою знайомляться учні. Отже, і для учнів, і для вчителів міліціонер стає партнером — тим, хто завжди прийде на допомогу.

Сергій ПЕКАРСЬКИЙ, 
начальник факультету,

Олександр ПЕТКОВ, 
заступник начальника  факультету підготовки фахівців 
для підрозділів кримінальної міліції Донецького юридичного інституту МВС України



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua