Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

Управлінням держпраці у Хмельницькій області накладено штраф на суму понад однин мільйон гривень на підприємство в обасному центрі за порушення вимог щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками.

Під час інспекційного відвідування було виявлено факт здійснення будівельно-монтажних та оздоблювальних робіт щодо утеплення багатоповерхового житлового будинку дев’ятьма працівниками, з якими підприємство уклало цивільно-правові угоди.

Утім, при ознайомлені із змістом наданих документів поіменованих роботодавцем «цивільно-правовий договір», встановлено, що у них взагалі не визначено будь-якого розміру (розрахунку) в цифровому значенні вартості виконаних робіт (наданих послуг). Ці примірники ЦПД не містять жодних конкретних норм, які б передбачали що сторони при укладенні такого правочинну керувались саме відповідними нормами і статтями чинного Цивільного Кодексу України. Також роботодавцем не було надано жодних документів та інформації, які б свідчили, що особи, які виконують роботу, діють як самостійні суб’єкти господарювання та мають відповідні дозвільні документи на здійснення робіт підвищеної небезпеки тощо.

Відповідно до статті 265 КЗпП України за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Тож підприємству доведеться сплатити штраф на загальну суму 1 мільйон 5 тисяч 210 гривень.