"Мільярд євро від ЄБРР"

Катерина МАЦЕГОРА
13 травня 2014

Під Меморандумом про взаєморозуміння для української Антикорупційної ініціативи поставили підписи у Малій залі Будинку уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та президент Європейського банку реконструкції та розвитку Суми Чакрабарті. Високопосадовці переконані, що це лише перший крок до істотних змін у суспільстві. Одначе саме він скерує роботу бізнесу, уряду та міжнародних інвесторів в напрямку, який омине корупційну складову. Так, опісля підписання документа глава уряду заявив, що мільярд євро у вигляді інвестицій від ЄБРР допоможе змінити дороги, створити нові лінії електропередач, модернізувати вітчизняну ГТС та, відповідно, створити нові робочі місця.

Арсеній Яценюк задоволений тим, що завдяки меморандуму уряд матиме незалежного бізнес-омбудсмена, який представлятиме кроки вітчизняного бізнесу. Зокрема підприємці, представники бізнес-структур, інвестори нарешті отримають змогу через конкретну людину доводити до відома Кабміну всі факти корупції, з якими їм довелося стикатися під час роботи. Західні ж інвестори матимуть упевненість у тому, що мільярдні кошти, які вони вкладатимуть в українську економіку, використовуватимуться прозоро та доцільно. А уряд в такій особі вбачає для себе публічного критика та помічника (призначити планують людину з високою міжнародною репутацією, яка має значний досвід роботи «у бізнесі в Східній Європі»). Сама ж Антикорупційна ініціатива працюватиме за трирівневою системою, яка втілюватиметься у формулу: уряд України — вітчизняний бізнес — іноземні інвестори.

Арсеній Яценюк подякував керівнику ЄБРР за те, що іноземні партнери допомагають вітчизняній економіці встати з колін не словами, а ділом, і резюмував: «Танки на українському кордоні не налякали наших інвесторів. Уряд націлений на реальні зміни: на подолання корупції, створення робочих місць, реформування країни в цілому. Такий порядок денний нам потрібен».

У свою чергу Суми Чакрабарті зазначив, що підписанню меморандуму передувала копітка і тривала робота як уряду, так і ЄБРР. Передовсім його структура планує поліпшити бізнес-клімат в Україні для розкриття її потенціалу. «Наша місія полягає в тому, аби допомогти Україні пройти перехідний період. Незалежна ініціатива виноситиме на публічний загал усі ризики та висновки щодо проведеної антикорупційної роботи. Головні її рушії — транспарентність та прозорість у боротьбі з корупцією, — сказав високопосадовець і додав, що новий уряд України «прозорий у боротьбі з цим «ганебним явищем». — Для ЄБРР недостатньо просто побачити, що реформи в Україні реалізовано успішно. Нам потрібна успішна трансформація каїни з потужною економікою!» Суми Чакрабарті дав зрозуміти: Кабінет Міністрів виконує програму економічної співпраці з МВФ, тому й ЄБРР готовий допомагати Україні з будь-яких питань, пов’язаних з імплементацією меморандуму. «Цього року ми вже дали Україні 400 мільйонів євро інвестицій. Але щонайменше мільярд євро щороку ми можемо вкладати в українську економіку, якщо уряд виконуватиме всі необхідні програми», — означив позицію ЄБРР його президент.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua