"«Мінерам» загрожує ув’язнення"

Олександр ЗАБУЖЕНКО
8 жовтня 2014

 З початку цього року до органів міліції надійшло 45 повідомлень про мінування станцій метрополітену.  Більшість анонімних повідомлень, як зазначає начальник відділу зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в місті Києві Юлія Усенко, надходили  спецлінією «102» у першій половині дня. Найчастіше працівники міліції фіксували повідомлення «мінерів» з територій не Київської області.

За кожним викликом на місце події виїздило кілька груп (медики, пожежники, кінологи), зокрема чергова група відділу вибухотехнічної та пожежотехнічної експертизи науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУ МВС України в м. Києві. Вартість однієї години роботи останнього підрозділу становить 70 гривень. Метрополітен у цей час працював, хоч на «замінованих» станціях було порожньо (поїзди проходили станції без зупинок).

Столичним правоохоронцям вдалося встановити та затримати кілька осіб, дії яких інкримінують як кримінальне правопорушення у вигляді повідомлення про завідомо неправдиве мінування різних станцій столичного метрополітену. За кожним з таких фактів проводять досудове розслідування. Серед встановлених псевдомінерів є особи, які перебувають на відповідних обліках за станом здоров’я.

Одного із затриманих столичні правоохоронці взяли під варту. Жартівник тепер чекає за гратами на рішення суду. А воно може бути не зовсім приємним для нього: стаття 259 Кримінального кодексу України «Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками» передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу — від 500 до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

Щоб уберегти від таких непродуманих кроків інших громадян, столичні правоохоронці проводять роз’яснювальну роботу, профілактичні бесіди із учнями шкіл та студентами вищих навчальних закладів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua