"Мінфін ретельно вибирає серед ключових світових компаній радника з продажу державних банків країни"

Олег ГРОМОВ
17 вересня 2013

Приватизація державних банків України — тема не нова. Про це говорять уже протягом трьох років і державні мужі, і експерти, і просто в народі. Але віз і нині там. Зовсім нещодавно Міністерство фінансів (Мінфін) перенесло терміни продажу двох держбанків — Укргазбанку та «Київ» — з 2013 на 2015 рік. В чому причина такого вичікування?

Експерти  вважають, що наразі продавати ці фінансові установи невигідно.

Так, за словами голови правління Укргазбанку Сергія Мамедова, до них зверталися потенційні українські та закордонні інвестори. «Однак на теперішній момент продаж установи не вигідний акціонерам. У нас регулятивний капітал становить 4,4 мільярда гривень. Продавати собі на збитки в разі, якщо генеруємо прибутки, було б нелогічно. А продавати з прибутками за ціною статутного капіталу — ніхто не придбає», — резюмує він.

Ще складніша ситуація з банком «Київ». Так, у першому півріччі цього року фінансова установа отримала понад 13 мільйонів збитків.

Для того щоб фінустанови «здорожчали», Мінфін збирається залучити консультанта рівня таких компаній, як Goldman Sachs або J.P.Morgan.

І звісно, що від такого порадника урядовці очікують чимало. І це цілком зрозуміло, держава хоче бодай «відбити» те, що вона свого часу вклала в ці банки в 2009 році, по суті, рятуючи їх під час економічної кризи.

Сьогодні ж Мінфін оцінює ці дві установи (частку державної власності) так: Укргазбанк у 10 і банк «Київ» у 3,57 мільярда гривень.

Слід сказати, що Мінфін оголосив конкурс на відбір радника. Як заявила нещодавно інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» директор департаменту фінансової політики відомства Тетяна Сисоєва, цей конкурс проводиться в рамках виконання процедур та регламентів, які вже було затверджено. Йдеться про план реформ та рекомендацій Світового банку (СБ).

«Складність полягає в тому, що Мінфін хоче від радника надання послуг в два етапи: на першому — оцінки банків, на другому — забезпечення угоди з продажу. Ми не можемо собі дозволити фінансування лише підготовки рекомендацій без відповідальності радника за їх реалізацію. Це найскладніше. Консалтингові компанії можуть якісно виконати перший етап, тоді як для другого необхідні структури, які більш досвідчені у питаннях продажу», — зазначила Тетяна Сисоєва.

Якщо Мінфін так ретельно підходить до вибору радника та говорить про те, що не хоче задешево продати ці фінансові установи, то це цілком логічно, оскільки держава протягом останніх років вклала чимало коштів у розвиток цих банків.

Загалом на капіталізацію колишніх приватних банків було вкладено 25,3 мільярда державних гривень. Проте найбільше дісталося Родовідбанку — 12,4 мільярда гривень, оскільки ця фінустанова  взяла на себе зобов’язання Укрпромбанку. Відповідно банк «Київ» отримав 3,6, а Укргазбанк — 9,3 мільярда гривень.

Треба не забувати про те, що державні банки також виступають активними учасниками фондового ринку країни і допомагають фінансувати бюджетний дефіцит. Саме вони скуповують облігації внутрішньої державної позики (ОВГЗ), чим роблять неоцінений внесок у розвиток державної скарбниці та підтримують економіку країни. Може, й тому з вуст експертів лунають заклики до керівництва країни не продавати ці установи у приватні руки, а просто віддати їх під «крило» маститих державних банків, таких як Ощадбанк та Укрексімбанк. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua