"Міністр культури обіцяє краще оберігати наші святині"

Олег ЛИСТОПАД
28 жовтня 2014

Відповідаючи на запитання «УК» щодо резонансних випадків порушення режиму охоронних зон українських об’єктів зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО, міністр культури Євген Нищук на брифінгу перед проведенням «гарячої» телефонної лінії Кабміну повідомив, що уряд тримає цю ситуацію в полі своєї уваги. 

Так, для убезпечення Софії Київської, Києво-Печерської лаври та інших святинь від подальших зазіхань ненажерливих «бізнесменів» Мінкульт передовсім позбувся чиновників, причетних до надання дозволів на забудову охоронних зон наших унікальних пам’яток. Це було нелегко, бо закон про охорону пам’яток був як оте дишло, і довести чийсь злий умисел у нехтуванні щодо збереження пам’яток — надзвичайно, за словами міністра, складно. Тому, аби дотриматися іншого закону — про працю, — довелося навіть розформовувати відповідний підрозділ міністерства.

А щоб убезпечитися на майбутнє, міністерство зініціювало, а уряд підтримав законопроект про мораторій на забудову в так званих буферних зонах. Тільки-но запрацює новий парламент, його внесуть на розгляд.

«Законопроект — це вимога громадськості, активістів, що вболівають за історичні та культурні святині, також це відповідальність перед ЮНЕСКО. Мораторій — тимчасовий захід, це екстрена реакція на те, що відбувається. Він передбачає, що його дія припинися тільки тоді, коли буде розроблено комплекс законодавчих норм згідно з вимогами ЮНЕСКО, які повністю встановлять стандарти проведення будь-яких робіт на території буферних зон, — сказав Євген Нищук. — Адже нині, принаймні в Києві, проблемою є відсутність Генплану. Яким він буде — сказати важко, відповідно і регулювати забудову в буферній зоні до того — теж важко».

На запитання щодо того, чи будуть виправлені ті порушення, які вже здійснені, зокрема чи будуть знесені «зайві» поверхи та незаконні будівлі, пан міністр чіткої відповіді не дав. Утім, його можна до певної міри зрозуміти. Адже в Україні немає дієвого механізму демонтажу незаконно побудованих об’єктів.

Про це нещодавно на урядовому порталі заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Максим Мартинюк: «Для виправлення ситуації варто перейняти німецький досвід, де діють штрафи та приписи стосовно знесення, а також провести кілька показових демонтажів за участю ЗМІ». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua