"Минулого тижня школи Страсбурга охороняли понад 750 поліцейських"

Вікторія ВЛАСЕНКО
22 травня 2013

ПРАВИЛА ЖИТТЯ

Бути школярем небезпечно?

Міська влада надзвичайно серйозно поставилася до анонімних онлайн-погроз, які, як вважають, розмістив невідомий підліток на одному з ігрових сайтів, надіславши їх з інтернет-кафе. Він погрожував найближчої п’ятниці застрелити кількох учнів своєї школи й «дописати останню главу свого життя», скоївши самогубство. 

З камер відеоспостереження поліції вдалося вирізнити зображення хлопця, яке було розповсюджено в місцевих мас-медіа з надією, що хтось впізнає юного терориста. «Хтось із моїх колег вранці у п’ятницю «розкидав» серед співробітників цей портрет, але хіба можна когось за ним упізнати?» — каже 32-річний житель Страсбурга Фредерік Роланд. Справді, поглянувши на тьмяний скріншот, можна сказати напевне лише одне: підліток, зображений на ньому, — білий, а його обличчя наполовину прикрите широким капюшоном. Проте поліцейське управління Страсбурга розгорнуло активну діяльність, щоб знайти реальну людину, яка стоїть за інтернет-погрозами.

Така прискіплива увага до цього інциденту в столиці Ельзасу ще й тому, що минулого тижня в Парижі невідомий чоловік, увірвавшись на подвір’я однієї зі шкіл, скоїв самогубство на очах школярів та вчителів. У французьких ЗМІ здійнялася хвиля дискусій про неналежний стан безпеки у школах, яку пропонували зміцнити, зокрема, за допомогою встановлення металошукачів у навчальних закладах. Проте міністр внутрішніх справ Франції Мануель Вальс доволі прохолодно оцінив цю ініціативу, пояснивши громадськості, що її буде важко втілити в життя через велику кількість шкіл у країні.

Тим часом минулого тижня поліцейські машини чергували біля всіх страсбурзьких шкіл, а міська влада закликала громадян не піддаватися паніці. Проте більшість жителів міста нічого не чули і не здогадувалися про причину такої посиленої безпеки. Адже до Страсбурга часто навідуються політики першої величини, тому тут звикли до поліцейських кортежів та патрулів. «Зранку в п’ятницю вчителька розповіла мені про ці погрози, тому я вирішила забрати сина додому, —  розповіла мені Селін Пуре, чий син ходить до однієї з приватних шкіл. — Подумала, що так мені буде набагато спокійніше». 13-річна дочка Фредеріка Ролланда зранку в п’ятницю захворіла. «Я навіть зрадів, коли вона поскаржилася, що в неї болить горло, і з чистим сумлінням не пустив її до школи», — сказав він. Моя 11-річна дочка розповіла, що класний керівник, зібравши їх у п’ятницю у класі, закликав дітей бути уважними, звертати увагу на підозрілі речі. За її словами, у п’ятницю весь  клас з’явився на уроки майже у повному складі, а поліцейські, які чергували за ворітьми шкільного подвір’я, гречно віталися зі школярами під час перерв.

Поки що міська влада прийняла рішення скасувати стан посиленої безпеки біля середніх навчальних закладів Страсбурга. Хоча особа юного терориста, а також мотиви, які підштовхнули його виплеснути в інтернет-простір страшні погрози, залишаються нез’ясованими.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua