"Міські голови вдарили по руках"

Євдокія ТЮТЮННИК
21 серпня 2014

Львів’яни для свого міста придбають у Чернігові 18 автобусів. Про це повідомив Львівський міський голова Андрій Садовий. Відвідавши Чернігівський автозавод, де з конвеєра сходять симпатичні рухливі «Еталони», пан Андрій зазначив, що саме такий транспорт підходить для міста Лева: «Скажу більше: важливо і вас підтримати, тому що це — робочі місця: 406 чернігівських сімей мають своїх представників на заводі».

Міський голова розповів, що у Львові дедалі більшої популярності набуває електротранспорт. І повідомив, що до кінця нинішнього року у місті планують отримати перший в Україні електробус і зробити 40 кілометрів велодоріжок. Є й амбітні плани до 2020-го — збудувати 268 кілометрів зручного проїзду для цього актуального нині транспорту. «Це швидко, корисно для здоров’я і піднімає настрій, — каже пан Андрій. — Щодо електротранспорту, то, на мою думку, здоровий глузд переможе, і електротранспорт витіснить машини, які забруднюють навколишнє середовище».

Андрій Садовий зустрівся і зі студентами Чернігівського національного технологічного університету. Очільник Львова, котрий обіймає цю посаду вже 8 років, поділився досвідом. За його словами, у міськраді пройшли стажування понад 6 тисяч студентів. Кращим із них запропонували роботу, чимало молоді стали керівниками секторів, відділів, управлінь, департаментів. Це хлопці й дівчата 24—27 років. У Львові переконані, що найбагатше місто не те, де багато грошей, а те, де мудрі люди.

Андрій Садовий презентує чернігівцям медаль із зображенням короля Данила, який 700 років тому заснував славне місто Львів. Фото автора

Студентів цікавив і напрацьований у місті Лева позитивний досвід місцевого самоврядування. Гість зауважив, що якби у 2005 році зробили децентралізацію і місцеве самоврядування отримало реальні повноваження, то такої біди, яка нині на сході, ніколи не було б. Рівень централізації в нашій державі — критичний. Щодо податку на прибуток підприємств, то в ідеалі 50% має йти у місцевий бюджет. Тоді мери «молитимуться» на кожне підприємство. «А сьогодні міста обезкровлені, постійно потрібно просити якісь програми, субвенції. Та не заважайте нам, і ми самі все зробимо», — каже він.

На думку пана Андрія, показовий вихід із найбільшої кризи в Європі — темних часів Середньовіччя. Тоді з’явилося таке поняття, як магдебурзьке право. Мудрі володарі країн віддали повноваження містам — збирати податки, оперувати ними. І ті міста витягнули Європу з кризи. Що заважає зробити нам це тепер? Це можливість жити в успішній країні.

Один із позитивних підсумків візиту — налагодити культурні зв’язки: провести Дні Чернігова у Львові і Дні Львова у Чернігові, обмінятися досвідом у галузі туризму. Адже нині завдяки розвитку індустрії туризму у Львові з’явилося понад 10 тисяч робочих місць — торік місто відвідали понад 1,7 мільйона туристів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua