"«Мистецький Арсенал» без високого порога"

Микола ПЕТРУШЕНКО
13 лютого 2014

Іноді нас шокують повідомленнями про знущання над українськими дітьми, яких усиновили закордонні громадяни. Здебільшого вони вивозять малят, які мають певні вади здоров’я і виховуються  в інтернатах. Однак і в українських родинах дітям з особливими потребами часто незатишно: проблеми з навчанням, спілкування з однолітками, бар’єри на шляху до творчості. Одне слово, їм важко і фізично, і морально. Якось і у  Верховній Раді прозвучало зізнання, що депутати не знають, як живеться мешканцям спеціалізованих інтернатів. Тим часом  таких дітей ціла армія — 167 тисяч. У країні існує майже триста спеціалізованих інтернатів.  Але мало хто зважає на те, що такі діти  обдаровані. Тим часом 40 відсотків вихованців інтернатів з діагнозом психічних відхилень могли б нормально навчатись у звичайних школах. Нині вони позбавлені такої можливості.

То як зробити, щоб люди з особливими потребами не були людьми з обмеженими можливостями? Щоб культурні цінності були доступні для кожного члена суспільства?

Так, Національний культурно-мистецький комплекс «Мистецький Арсенал» запропонував  благодійний освітній проект для дітей та підлітків «Арсенал ідей».  У його межах  підготовлено спеціальні програми для окремих груп дітей та підлітків з особливими потребами — вадами зору, слуху, особливостями розумового розвитку та порушеннями функцій опорно-рухового апарату.

На його основі  заплановано розробити спеціальні методики роботи з дітьми та іншими особами з особливими потребами в музейних та культурно-мистецьких закладах. Як зазначає керівник проекту  Ольга Ізієру, долучитися до  «Арсеналу ідей» виявили бажання  чимало спонсорів. Так, завдяки представництвам в Україні компаній «Епсон» та «Майкрософт» у  «Мистецькому Арсеналі» діти мають змогу користуватися досягненнями інноваційних технологій.  Тут для них проводять майстер-класи. 

ПРЯМА МОВА

Наталія ЗАБОЛОТНА,
Генеральний директор  «Мистецького Арсеналу»:

— Ми прагнемо, щоб наш комплекс був доступний усім. Тому своїм девізом обрали: «Будуємо «Мистецький Арсенал» без високого порога!»

«Арсенал ідей» — проект, який засвідчує прагнення не говорити,  а робити. Наше завдання — через долучення  до прекрасного розкрити талант дітей.

Вони вже до нас пішли.  Працюють у наших залах і  майстер-класах. Одна з  програм для дітей з проблемами зору — «Відчуй картину на дотик!» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua