"Митці реалізують проект «Народна філармонія» на лінії вогню"

Микола ПЕТРУШЕНКО
21 червня 2014

Пам’ятаю, як трепетно, зі сльозами на очах учасники ліквідації аварії на ЧАЕС 1986 року зустрічали артистів. Кожен концерт був подією, яку запам’ятовували, переповідали тим, хто не міг бути присутнім. Ті зустрічі — місток між ліквідаторами і батьківщиною. Вони додавали впевненості у власних силах.

І ось знову виникла подібна ситуація. На допомогу (саме на допомогу!) бійцям, які захищають цілісність держави в боях із терористами в Донецькій і Луганській областях, поспішили митці, які вже третій місяць реалізують проект «Народна філармонія».

У прикордонників — Херсонський театр імені Куліша. Фото надане театром

— Він проводиться за сприяння міністерств культури та оборони, за підтримки благодійного фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», — каже координатор акції Руслана Лоцман.

У зустрічах з бійцями вже взяли участь відомі артисти, композитори, барди, історики, викладачі вишів, громадські активісти, церковнослужителі. Було проведено близько 40 концертів у прикордонних військових частинах багатьох областей, військових госпіталях тощо.

Ініціативу проекту вкотре підтримали солісти Зразкового театру пісні «Ладоньки» м. Києва, беручи участь у концертах для кримчан, донеччан та луганчан, які тимчасово мешкають на Київщині. Під час зустрічей з дітьми також відбулося кілька майстер-класів із витинанки та малювання за участі наукових співробітників музею в Пироговому.

Артисти дарують військовослужбовцям не лише свої пісні, а й диски, книги, передають листи від студенток та малюнки від дітей. Так, народний артист України Володимир Талашко на згадку про зустріч залишає льотчикам відеозаписи з кінофільму «В бій ідуть одні старики».

Акції «Народної філармонії» у військових частинах завжди мають позитивну оцінку глядачів, сприяють покращенню емоційно-психологічного стану, підвищенню бойового духу та патріотичних почуттів військовослужбовців. Про це свідчать відео- та фотоматеріали з проведених концертів. Щире спілкування артистів і військовослужбовців після культурно-просвітницьких заходів та під час смакування солдатської каші, а також спільне виконання Гімну України — все це створює неповторну ауру добра, братерства і єдності українського народу.

Планується продовжити всеукраїнський тур «Народної філармонії» до серпня цього року і провести до Дня Незалежності у столичному Палаці «Україна» заключний гала-концерт та презентацію фільму про акцію єдності армії, митців і всього народу України.

— Ми пишаємось нашими військовими, — каже народна артистка Раїса Недашківська, — і себе вважаємо також бійцями, які захищають Україну.

АВТОРИТЕТНО

Євген НИЩУК, міністр культури:

— На нашій території ведеться війна. Люди мистецтва і культури разом з солдатами стали на захист Вітчизни. Я щиро вдячний і низько кланяюсь усім, хто бере участь у здійсненні проекту «Народна філармонія». Мистецтво, яке вони несуть на передову, додає духу, єднає, служить справі миру. З серпня Міністерство культури розпочне проект «Кордони наші вкаже пісня».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua