"Міжнародне визнання"

Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
4 жовтня 2013

У  Женеві відбулася церемонія нагородження «Зеленою Зіркою» (Green Star Award) — престижною нагородою ООН і Міжнародного Зеленого Хреста, якою відзначають особистостей і організації, що зробили значний внесок у попередження, реагування і ліквідацію наслідків надзвичайних екологічних ситуацій на планеті. Серед тих, кому знаний дослідник океанів Жан-Мішель Кусто вручав «Зелену Зірку», був і українець — доцент Національного університету біоресурсів і природокористування України Сергій Зібцев.

— Дуже приємно бути в одній компанії зі справді мужніми людьми — мером японського містечка Кацурайо Мацашідо Мацумото, який організовував евакуацію населення після ядерної катастрофи на АЕС «Фукусіма1», рятувальниками з Нью-Йорка, котрі керували ліквідацією на слідків урагану Сенді, та іншими, — каже Сергій Зібцев, якому ця нагорода присуджена за багаторічні зусилля, спрямовані на підвищення готовності гасіння катастрофічних пожеж в Україні, насамперед у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. — Але й ми не в тім’я биті, хоч нашу роботу сторонньому оку не дуже і видно. Ми — це ще й Нікола Ніколов із Македонії і Сундари Прасад Шарму з Непалу — займаємося спільною проблематикою: гарантуванням пожежної безпеки лісів у Євроазіатському регіоні, за що і відзначені «в одній зв’язці» нагородою ООН. Уявіть, що буде, якщо загоряться ліси в зоні відчуження! Про наслідки такої гіпотетичної пожежі не хочеться й думати…

Дослідження цього питання розпочалися ще в кінці минулого століття спільно з науковцями Київської лісової дослідної станції, Чорнобильського науково-технічного центру та Інформаційного центру лісо управління. Протягом 2000-х років їх здійснювали в Національному університеті біоресурсів і природокористування України з врахуванням досвіду вчених-радіологів університетського Українського НДІ сільськогосподарської ра діології.

Пізніше до розв’язання цієї гострої проблеми долучилися провідні науковці Єльського університету, Лісової служби США та Глобальної мережі центрів природних пожеж. У Європейському Союзі цю роботу підтримує Центр глобального моніторингу лі сових пожеж, який має мандат ООН на координацію заходів у галузі охорони лісів від пожеж у світі. Участь Єльського університету дала змогу залучити до підтримки та реалізації проекту Міжнародну стратегію зі зменшення катастроф ООН, Європейську економічну комісію ООН, Раду Європи, ОБСЄ, Глобальний центр моніторингу пожеж.

Нагороду Сергію Зібцеву (ліворуч) вручив Жан-Мішель Кусто. Фото надане автором

В Україні на найвищому рівні було ухвалено документи, що забезпечило підтримку Президента країни, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради. Як результат, уже зараз працює Державна цільова соціальна програма  забезпечення по жежної безпеки на 2012—2015 рр., яка передбачає проведення в НУБіП України прикладних наукових досліджень із цієї проблеми.

У підсумку проведених групою міжнародних експертів досліджень було запропоновано план превентивних заходів щодо зниження ризику пожеж і запобігання вторинному за брудненню територій за межами зони відчуження. Нині Міжнародний чорнобильський центр, Глобальний інститут сталого управління лісами Єльського університету в тісній співпраці з НУБіП, Міністерством екології та природних ре сурсів та Державним агентством з управління зоною відчуження здійснює підготовку проекту Глобального екологічного фонду Екологічної програми ООН «Збереження, покращення та управління вуглецевими ресурсами та біорізноманіттям з метою переходу до сталого управління Чорнобильської зони відчуження шляхом створення науково-дослідного природоохоронного центру та природоохоронної території», важлива частина якого — наукове обгрунтування заходів зі зниження пожежної небезпеки у забруднених лісах. Його реалізація забезпечить Україні імідж держави, яка запобігає надзвичайним ситуаціям, небезпечним у міжнародному масштабі.

Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua