«Мобілографія» — так назвали свою виставку, а також один з напрямів фотомистецтва учасники чернівецького фотоклубу «Позитив». В Центрі культури «Вернісаж» вони розмістили 80 світлин, виконаних за допомогою звичайних мобільних телефонів. Вийшло гарно, креативно, захоплююче. 

— Це перша така виставка, до якої ми підібрали знімки різної техніки, різних стилів і жанрів, але однозначно творчо цікавих, — розповідає керівник «Позитиву» Ігор Тимофійчук. — Фото?графія в будь-якому разі формується в нашій уяві, проходить крізь серце, а отже, й не дуже важливо, що під рукою — «Лєйка», «Нікон» чи мобільний телефон. Технічні можливості робити гарні світлини нині є в кожного з нас. Тому не треба себе обмежувати, не треба боятися зробити крок у творчість.

Особливо стане у пригоді мобілографія тим, хто подорожує, хто вміє серед буденності побачити дивовижне і прекрасне. Як, приміром, Сергій Осачук, який мобільником, що завжди під рукою, будь-якої миті може вихопити із сучасного простору рідних і добре ним знаних Чернівців осколки минулих епох: стару назву німецькою на австрійському фасаді, раритетне авто у міському дворику, всіма забутий металевий герб радянської епохи. Свою серію фотографій Сергій так і назвав «Повернення Цвілінга» — на честь архітектора, який на початку минулого століття залишив нам у міських архітектурних ансамблях кілька дивовижних будинків.

Мобілографія  так само залишає нам на пам’ять мить, до якої можна повернутися і відчути її настрій, колір, історичний контекст.

— Мобілографія, як і поезія, за всією своєю простотою, може бути геніальною, як японске хайку — мале за формою і неймовірне за змістом, — підсумовує сказане про новий вид фотомистецтва ідейний натхненник виставки фотограф Володимир Царюк.