"Могилу вікінгів під підлогою спальні знайшло подружжя з Норвегії"

27 травня 2020

Могилу вікінгів було виявлено під підлогою приватного будинку в місті Бодо, що в центральній Норвегії.

Чоловік на прізвище Крістіансен ремонтував сімейний будинок. Він знімав старі дошки з підлоги, щоб встановити нову теплоізоляцію у спальні. Рівняючи шари піску та щебеню, під лопатою чоловіка щось блиснуло. Спочатку Крістіансен подумав, що маленьким темним круглим предметом з отвором в середині є коліщатко від старої іграшки. Після глибшого копання чоловік знайшов сильно заіржавлену залізну сокиру та кілька інших кусків заліза. Згодом з'ясувалося, що "коліщатко від машинки" — намистинка з темно-синього скла.

Знахідку оцінив археолог Мартінус Хауглід з округу Нордланд. Він повідомив подружжю, що ця знахідка, найімовірніше, є могилою вікінгів часів залізного віку. Камені, знайдені під шаром піску, ймовірно, є частиною похоронної споруди.

«Гадаю, що подружжя Крістіансен отримає якусь винагороду. Це нормально в Норвегії, що люди, які знаходять старі артефакти, отримують винагороду від держави», — вважає Мартінус Хауглід.

Бісер, сокира та інші предмети датуються початком раннього середньовіччя, приблизно 950-1050 роками н. е. Артефакти передали до музею в Тромсе для вивчення та збереження, а команда археологів розпочала масштабне дослідження цієї території.

Хоча прадід Маріанни Крістіансен збудував родинний будинок ще у 1914 році, жінка розповіла, що її родина ніколи не говорила про могилу вікінгів. Мабуть, вони не знали, що побудували житло на могильнику вікінгів.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua