Після введення Росією заборони на поставки молдавської алкогольної продукції обсяг експорту алкоголю з Молдови у РФ зменшився з 28,5% до 20%, у той час як поставки молдавських вин до Румунії, Італії і Німеччини істотно збільшилися.

Такі дані оприлюднило Національне бюро статистики Молдови, передає УКРІНФОРМ.

«Попри те, що Росія залишається значним споживачем молдавської алкогольної продукції, після введення Росією заборони на імпорт молдавських вин за два місяці 2014 року обсяги поставок алкоголю з Молдови в Росію зменшилися з 28,5% до 20%», – зазначається у звіті бюро.

Водночас, збільшилися поставки молдавської алкогольної продукції у такі країни Євросоюзу, як Румунія (на 9,5%), Італія (57,3%) та Німеччина (57,3%).

Нагадаємо, у вересні 2013 року (напередодні парафування Молдовою Угоди про асоціацію з ЄС) Росспоживнагляд ввів заборону на поставки в Росію алкогольної продукції з Молдови. При цьому заборона на поставки молдавського алкоголю не торкнулася виробників Придністровського регіону, а нині відновлені поставки алкоголю з Гагаузії (автономно-територіальне утворення на півдні Молдови). Виключення були зроблені у зв'язку з тим, що керівництво цих регіонів Молдови виступає за інтеграцію країни у Митний союз.