"Молодь реалізує наукові амбіції"

20 травня 2015

Дбати про підростаюче покоління — значить дбати про майбутнє всього суспільства, майбутнє держави. Там, де це розуміють, досягли значних успіхів, навіть попри бідні природні ресурси та нечисленність нації. Україні у спадок від СРСР дісталася скоріше лозунгова, ніж справжня турбота про дітей та молодь. Чи не тому не можемо похвалитися ані особливими досягненнями в науці й техніці, ані кадровим потенціалом управлінців, які змогли б замінити корумповане чиновництво. Однак не все так погано на вітчизняній ниві. Варто лише придивитися — і безнадії поменшає. Скажімо, скільки талантів виявив лише один Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. З переможцями цього престижного змагання зустрівся Президент Петро Порошенко.

«Порівняльний аналіз зарубіжного досвіду роботи з обдарованими дітьми дає змогу стверджувати, що нині модель Малої академії наук є однією з найефективніших систем виявлення, підтримки і розвитку обдарованих дітей та молоді. Такою системою, що забезпечує організацію та координацію науково-дослідницької діяльності учнів, створює умови для їхнього інтелектуального, духовного, творчого розвитку та професійного самовизначення», — цитує слова Президента його прес-служба.

Глава держави наголосив на тому, що вихованці Малої академії ростуть патріотами своєї країни, активно долучилися до зміцнення обороноздатності країни. За приклад він навів розробку учнів з Івано-Франківщини, Одещини й Тернопільщини, які винайшли спосіб знищення ворожих літальних апаратів, вдосконалили систему керування безпілотниками, розробили бронезахисний елемент для бронетехніки.

Глава держави вважає, що зміцнення української науки, реформування структур, що забезпечують її розвиток, є одним з головних пріоритетів держави. І це не просто слова: таке завдання записане в «Стратегії—2020». Потужний український потенціал науки дає змогу синергії з Європейським Союзом, і саме в цьому, переконаний Президент, наш національний інтерес, наша українська правильна здорова наукова амбіція.

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua