"Молодих програмістів навчать працювати"

1 жовтня 2013

В урочистостях з нагоди офіційного відкриття першого в Україні міжкорпоративного IT-університету — BIONIC University взяв участь голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко. 

Це важлива і знакова, на його думку, подія для галузі. Рекордні темпи розвитку інформаційних технологій — до 40% на рік — потребують забезпечення галузі висококласними спеціалістами. Уже сьогодні дефіцит ІТ-спеціалістів, за різними розрахунками, становить від 20 до 30 тисяч осіб на рік. Навіть якщо темпи зростання галузі збережуться на нинішньому рівні, у 2015 році потреба нашого ринку в програмістах сягне 170 тисяч. Але проблема полягає не тільки у кількості, а й у якості кадрів, бо тепер кожний 4-й випускник не готовий працювати за спеціальністю.

«BIONIC University — це перша системна відповідь на кадрову проблему в цій сфері», — наголосив Володимир Семиноженко. В Україні є ВНЗ, які дають хорошу теоретичну підготовку. Але особливість BIONIC University в тому, що його орієнтовано передусім на практичну адаптацію молодих ІТ-спеціалістів до професійної діяльності.

«Це принципово важливо, адже випускники цього університету майже зі стовідсотковою ймовірністю знайдуть роботу в Україні. А це означає, що ми збережемо найцінніший інтелектуальний ресурс, який дасть змогу нашій передовій галузі випереджувальними темпами рухатися далі», — заявив Володимир Семиноженко.

У BIONIC University до 90% викладачів — практики, повідомляє прес-служба Держінформнауки. Молоді фахівці вчаться працювати у команді й уже на стадії навчання можуть розробляти реальні проекти. Нині в університеті навчається три категорії студентів: студенти ІТ-спеціальностей старших курсів, програмісти-практики, які хочуть підвищити кваліфікацію, а також випускники інших спеціальностей, які набувають базових практичних навичок в сфері ІКТ. Показово, що майже 90% випускників перших трьох пробних випусків BIONIC University знайшли роботу за спеціальністю в Україні.

«Упевнений, що подібні інноваційні навчальні центри найближчим часом з’являться в інших містах України, які мають сильні традиції підготовки ІТ-спеціалістів: у Харкові, Донецьку, Львові, Дніпропетровську», — зазначив фахівець.

Таке переконання ∂рунтується на окреслених Кабінетом Міністрів цілях і завданнях розвитку галузі: саме в цих містах, згідно з планами уряду, буде створено так звані технополіси, обов’язкова складова яких — навчальні заклади, подібні до BIONIC University.

Свого часу таким шляхом пішли країни, яким вдалося здійснити стрибок із третього до п’ятого технологічного укладу. Їхній рецепт успіху — ставка на точки зростання економіки, створення передових освітніх центрів, венчурне фінансування та цілеспрямована державна підтримка.

«Чи спроможна Україна вирішити ці завдання? У нас немає альтернативи! Зміцнити власні позиції у сучасному світі можливо лише за рахунок якісного зростання, — заявив Володимир Семиноженко. — А відкриття BIONIC University доводить, що ми на правильному шляху».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua