"А молодість все-таки вернеться"

Людмила ЯНОВСЬКА
13 вересня 2014

Зустрінемо вже сорок четвертий Міжнародний кінофестиваль «Молодість», який відкриється в столичному Палаці  культури «Україна» 25 жовтня і по 2 листопада триватиме в кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама» та культурно-освітньому центрі «Майстер-клас».

Кожному своє: хтось ганяється за «Двома зайцями», де «Баришня уже лягли і просять», а хтось, у «Молодості», — полює на «Скіфських оленів», які вже гарцюють і чекають на своїх мисливців у Києві, столиці єдиного в Україні кінофестивалю із сертифікатом від Всесвітньої асоціації продюсерів FIAPF. За кожну впольовану благородну тварину, увічнену в статуетці, на 44-му МКФ «Молодість» у додачу 2,5 тисячі доларів. Це нагорода для молодих кіномитців, озброєних ігровими, документальними та анімаційними стрічками, які змагатимуться в Національному конкурсі українських короткометражних фільмів та в Міжнародному конкурсі студентських і короткометражних стрічок, а з-поміж «міжнародників» такої відзнаки удостоять і того, хто переможе суперників з дебютною повнометражною картиною.

Учетверо коштовніша запряжка, вартістю 10 тисяч доларів, на «Скіфському олені», який дістанеться володарю Гран-прі фестивалю.

У черзі претендентів на ці нагороди найпершими вишикувалися відібрані учасники повнометражного міжнародного конкурсу з Німеччини, Індії, Ефіопії, Австрії, автори фільмів, створених у ко-продукції Грузія-Франція, Росія-Німеччина, та представниця України Вікторія Трофименко зі стрічкою «Брати. Остання сповідь».

Картину нашої конкурсантки вже побачили на кінофестивалі класу «А» в Гоа. Вона завоювала призи на Московському кінофестивалі. З її продюсером і режисером днями домовлено про прокат стрічки в Україні, а про те, що її просуванням у світі займатиметься кінофестиваль «Молодість», сподівається його гендиректор Андрій Халпахчі.

Очільник Держкіно Пилип Іллєнко, який «уже мав змогу познайомитися з «Братами» Вікторії Трофименко», вважає, «що це одна з головних подій фестивалю і загалом цьогорічного українського кіносезону».

Конкурсну стрічку ко-продукції Росія-Німеччина російського режисера І. Твєрдовського «Клас корекції», яка стала кращим дебютом на «Кінотаврі» і отримала приз за кращий фільм програми «Схід-Захід» на фестивалі в Карлових Варах, Андрій Халпахчі назвав дуже критичною і додав, що в ній буде цікаво накреслити тематичні й художні паралелі з «Плем’ям» Мирослава Слабошпицького.

У позаконкурсних програмах російська постане з назвою «Кіно морального супротиву». Її мають заповнити фільми, які покажуть іншу Росію, не пропутінську. Як повідомив Андрій Халпахчі, ведуться перемовини про показ у ній фільму Андрія Кончаловського (котрий щодо України стоїть на позиції, відмінній від братової), про який ще до його демонстрації на Венеційському кінофестивалі було оголошено, що в російський прокат він, мабуть, не вийде. А щодо зацікавленості картиною «Левіафан» Андрія Звягінцева, який згодний приїхати на «Молодість», Андрій Халпахчі зазначив: «Якщо «Щастя моє» Сергія Лозниці був діагнозом Росії, то це — вирок Росії». Він дуже сподівається на приїзд до Києва Лії Ахеджакової і ще деяких російських митців. І «дуже щасливий, що те покоління молодих російських кінематографістів, яке виховувалося й на кінофестивалі «Молодість», зайняло чітку позицію щодо російсько-українських відносин».

Говорячи про позитив у розвитку українського кіно та про здобутки МКФ «Молодість», його гендиректор зазначив, що Україна напевне візьме участь в усіх трьох категоріях (студентські, короткометражні і повнометражні фільми) конкурсу. Нам дуже складно нині організувати прем’єри українських фільмів, бо раніше їх було 2—3, а упродовж цьогорічної «Молодості» така прем’єра буде щодня.

Про те, що це досягнення — завдяки плідній роботі Держкіно протягом останніх років, зазначили і Андрій Халпахчі, і Пилип Іллєнко. І це приємно, коли не нарікають, майже за традицією, на попередників, звалюючи на них свої прорахунки, а й не забувають сказати про їхні здобутки, бо вони таки є.

І головне, наголосив Андрій Халпахчі, з’явився нарешті патріотизм, який змінює ставлення громадськості до українського кіно.

ДО РЕЧІ

Фестивалю потрібна підтримка

Відповісти на запитання про бюджет фестивалю, який за вкрай скрутних умов цього року проходитиме скромніше, але і програми, і його робоча структура відбудуться в повному обсязі, гендиректор «Молодості» ще не може. Попередньо заплановані 500 тисяч гривень від Мінкультури, а це надто скромна сума, обіцяє подвоїти Держкіно, в історії якого партнерство з «Молодістю» найдовше. «Щоб цей фестиваль прозвучав і продемонстрував, що ми, як Україна кінематографічна, існуємо і розвиваємося», як про це наголосив міністр культури Євген Нищук, гендиректор МКФ «Молодості» закликає долучитися до збору коштів для фестивалю і його фанатів.

Ось як можна перераховувати благодійні внески:

Громадська організація «Фонд «Молодість»

р/р №26009001100229

в ПАТ «Укрінбанк» МФО 300142

01023, м. Київ, вул. Мечникова, 8

ЄДРПОУ 26079938

не платник податку на прибуток — ознака неприбуткової організації — 0006;

ІПН 260799326552

Свідоцтво про реєстрацію платника податку ПДВ —№200090423 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua