Міністерство фінансів України передбачило у проекті щодо монетизації субсидій кілька нововведень.

Про це йдеться в коментарі заступника міністра фінансів Сергія Марченка.

За його словами, по-перше, скасовуються клірингові розрахунки щодо субсидій і встановлюються прямі взаєморозрахунки з суб'єктами господарювання, що полегшує систему розрахунків для учасників процесу монетизації.

По-друге, субсидії будуть перераховуватися безпосередньо за фактично спожиті ресурси, а не згідно з нарахованими субсидіями відповідно до соціальних стандартів, що забезпечують для всіх учасників рівні умови при розрахунку за спожиті послуги в частині житлових субсидій.

Марченко зазначив, що при цьому субсидії будуть використовуватися виключно на розрахунки за надані житлово-комунальні послуги та оплату податкових зобов'язань до бюджету. Новий механізм передбачає надання постачальниками послуг і енергоносіїв відповідної інформації місцевим органам, що буде підставою для перерахування субвенції.

По-третє, Мінфін впроваджує автоматичне фінансування субсидій відповідно до помісячного розпису і виключає ручне втручання в розрахунки з суб'єктами господарювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що змінилось у призначенні субсидій?

«Це має суттєво зменшити ризики помилок, а прозорість таких розрахунків тільки посилиться», – вважає заступник міністра.

 

Крім того, додав Марченко, буде чітко встановлено терміни здійснення розрахунків – до 24 числа кожного місяця, що гарантуватиме своєчасність оплати. І при цьому виконавці послуг зможуть вибирати найбільш конкурентного постачальника енергоносіїв і розраховуватися з ним «живими» коштами від субсидій.