"Морська галузьмає бути на плаву"

1 квiтня 2014

Вадим ВИГОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

Відкритість нового уряду і його обіцянки дослухатися до порад фахівців активізувала діяльність громадських організацій. Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) та Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ) закликають Кабмін та Міністерство інфраструктури реалізовувати морську реформу і викорінювати корупцію, яка перешкоджає розвитку цієї важливої сфери економіки.

Обидва об’єднання закликають владу усунути надмірний контроль екологічних і санітарних інспекцій, послабити тиск митних органів і дотримуватися виконання Галузевої угоди у сфері морського транспорту на 2013—2015 роки. Свої пропозиції щодо пріоритетів розвитку вони направили у Верховну Раду, Прем’єр-міністрові Арсенію Яценюку, міністру інфраструктури Максиму Бурбаку та соціальним партнерам.

Серед першочергових кроків називають розробку та ухвалення низки законопроектів («Про водний транспорт», «Про контейнерні перевезення», «Про штучно створені земельні ділянки на водних об’єктах у межах акваторії морських портів»). Не менш важливі адаптація національного законодавства у галузі морського транспорту до світових та європейських стандартів, розробка та впровадження ініціатив щодо підвищення інвестиційної привабливості українських портів і зростання вантажопотоку.

У ФРТУ та ПРМТУ сподіваються, що уряд та профільне міністерство у відкритому і прозорому форматі активно взаємодіятимуть із авторитетними незалежними міжнародними експертними та громадськими організаціями з питань реформування морської галузі, залучення приватних інвестицій у портову інфраструктуру. Тут також вважають за необхідне сприяти впровадженню та підтримці сучасних форм державно-приватного партнерства, створенню кластерних зон і технопарків на базі морських торговельних портів. Не забувають і про дотримання соціальних стандартів, своєчасну виплату заробітної плати, гарантування повного робочого тижня на підприємствах морського транспорту.

У федерації та профспілці упевнені, що внесені обома організаціями пропозиції сприятимуть подоланню кризових явищ та системному реформуванню портової галузі, нарощенню вантажопотоків та залученню приватних інвестицій, розбудові України як потужної морської держави. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua