"Мосту через Керченську протоку не буде"

Лариса ДАЦЮК
3 жовтня 2014

Хоч би про що сьогодні говорили в Україні, все обов’язково зводиться до війни. Ось і Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак виступ перед журналістами за результатами засідання уряду розпочав воєнними діями на сході, які не припиняються, попри перемир’я. Ескалація конфлікту Росією триває. За даними НАТО, ворожі війська не залишають нашу територію.

За таких умов Україна шукає тіснішого співробітництва з Північноатлантичним альянсом. Кабінет Міністрів на засіданні 1 жовтня ухвалив низку рішень, які спрощують доступ до деяких державних таємниць і засекречених матеріалів, аби група радників НАТО змогла без зволікань розпочати роботу і допомогти вітчизняним фахівцям ефективно реформувати сектор безпеки і Збройні сили. Це дасть експертам можливість доступу та вільної роботи з документами в приміщеннях у присутності і без присутності супроводу.

«Уряд робить усе для розвитку відносин з нашими друзями по НАТО, — повідомив Остап Семерак. — На виконання домовленостей, яких Прем’єр-міністр досяг під час зустрічі з Генсеком Альянсу, в Україну приїздить група експертів НАТО, які працюватимуть з українськими силовиками задля проведення глибоких ефективних реформ нашої армії».

Значну частину засідання урядовці присвятили внутрішньо переміщеним особам, для яких спростили процедуру обліку і визначили матеріальну допомогу працездатним. Загалом на сім’ю передбачається не більш як 2400 гривень за умови, що працездатні стоятимуть на обліку в центрі зайнятості, а не лише розраховуватимуть на соцдопомогу.

Чимало питань стосувалося безпосередньо учасників АТО, зокрема заробітних плат для них та зміни процесу передачі військової техніки, озброєння і боєприпасів між відомствами. Так, чинність попередньої постанови, яка скоротила і спростила терміни передачі, поширили на Державну службу транспорту.

Однак не лише війною переймалися урядовці. Були й мирні рішення, які конче необхідні для розв’язання наболілих повсякденних проблем. Серед них — фінансування житла за програмою молодіжного житла, де третину вартості сплачує держава. Сталося так, що люди вносили свою частку на рахунки рекомендованих банків, але з коштами були махінації, і банки перестали виконувати зобов’язання перед Державним фондом сприяння молодіжному будівництву. Тож уряд збільшив статутний капітал фонду на 47 мільйонів гривень, чим урятував родини, залишені напризволяще без профінансованого житла.

«Цифру продиктовано аналізом підписаних договорів громадян, які з цим фондом працюють за програмою 30/70, — пояснив Остап Семерак. — Усіх громадян, які вклали кошти і підписали відповідні угоди та співпрацюють з фондом за цією програмою, після рішення буде захищено, а фонд має всі ресурси для виконання зобов’язань, взятих на себе державою».

Спростив Кабмін і порядок прийняття в експлуатацію закінченого будівництва, прагнучи зробити головними критеріями якість об’єкта, а не дозвільну систему, якою заправляють чиновники і яка дуже часто вражена корупцією. «Саме тому, — наголосив урядовець, — ми ввели абсолютну систему, коли добудовані об’єкти можна приймати в експлуатацію без надмірної кількості зібраних довідок і їх затвердження в різноманітних інспекціях».

Було у будівельній сфері й ще одне важливе рішення. Воно завершило процедуру розірвання з РФ Угоди про спільні дії з організації спорудження транспортного переходу через Керченську протоку. Згідно з нормами цієї угоди, Україна за півроку до дня розірвання документа мала направити «партнеру» дипломатичні повідомлення. Свого часу це було зроблено, тож процедуру повністю дотримано, і немає сумніву, що на угоді поставлено хрест. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua