Перші підсумки медреформи вже відчуваються: змінюється філософія організації роботи, принципи фінансування, підвищується мотивація лікарів. У цьому запевнив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час всеукраїнської наради з питань трансформації системи охорони здоров’я, яка відбулась у Вінниці.

Перед нарадою він відвідав звичайну сімейну амбулаторію, яка стала одним з перших закладів, що уклади угоди з Національною службою здоров’я. Лікарі цієї амбулаторії підписали вже майже 32 000 декларацій з пацієнтами, і це стало ключовим чинником збільшення їхніх зарплат — у середньому до 14,5 тисячі гривень. Тобто лікарні можуть бути прибутковими закладами й надавати вищу якість медичних послуг, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У проекті наступного держбюджету фінансування галузі збільшено на 15 мільярдів гривень. Гроші спрямують на продовження реформи на первинному рівні, перехід до фінансування діагностики за новими принципами, перетворення в системі екстреної медицини та подальшу розбудову мережі кардіоцентрів.