"Мовою жестів"

Олена ІВАШКО
5 жовтня 2016

У департаменті соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації розпочали роботу курси жестової мови для представників системи соціального захисту населення, управління охорони здоров’я, департаменту освіти, школи-інтернату для дітей з вадами слуху та для студентів Чорноморського державного університету ім. П. Могили, які навчаються за спеціальністю «Соціальна робота».

Завданням таких курсів є прагнення зробити Миколаївщину безбар’єрною. Адже головною проблемою соціальної адаптації людей, які мають вади слуху, є доступ до повноцінного спілкування. Таке спілкування передбачає володіння спеціальними засобами, основним з яких є жестова мова. А це потребує залучення сурдоперекладачів. Проте таких фахівців на Миколаївщині надзвичайно мало. І тому спілкування двох осіб, одна з яких володіє жестовою мовою, а друга — ні, є суспільною проблемою, що обмежує можливості людей з пониженим слухом.

Як повідомили в департаменті соціального захисту, щорічно з обласного бюджету на виконання заходів програми «Безбар’єрна Миколаївщина» надають кошти на сурдопереклад новин та інших передач, що їх транслюють на телеканалі «Миколаїв», а також на підготовку сурдоперекладачів. На 2016 рік на сурдопереклад програм обласного телебачення передбачено 35 тисяч гривень, на підготовку сурдоперекладачів — 36 тисяч.

Нині в Миколаївській області проживають 1836 осіб із вадами слуху. В Україні навчання мові жестів на сьогодні має свої особливості. Так, неповнолітніх навчають у спеціалізованих школах для дітей з вадами слуху під керівництвом учителів, використовуючи спеціальні відеопідручники. З 2008 року до навчання на курсах сурдоперекладачів було залучено 230 осіб, серед них учителі, працівники служби соціального захисту населення та батьки осіб із вадами слуху.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua