"МОЗ обіцяє поставити заслін російській вакцині"

Тетяна МОІСЕЄВА
9 червня 2015

Цього тижня в регіони почнуть розвозити вакцину БЦЖ польського виробництва, повідомив на брифінгу міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. У майбутньому, пообіцяв посадовець, МОЗ намагатиметься не допускати російські вакцини на наш ринок, тим паче БЦЖ, в якої «дуже сумнівна репутація». Як відомо, донедавна в Україні використовували препарат російського виробництва. Загалом, за його словами, у країні є вже 90% препаратів, закуплених торік у грудні.

Потребу у вакцині проти поліомієліту вдалося перекрити завдяки допомозі канадського уряду та ЮНІСЕФ, і цього літа розпочнеться нова велика хвиля щеплення для тих, кого через брак препарату не вакцинували протягом останніх кількох років. «Щодо закупівель через міжнародні організації, то ми розробили 13 підзаконних актів, які Кабінет Міністрів розгляне на наступному засіданні. Це дасть змогу почати закупівлі», — повідомив міністр. Цього року так закуповуватимуть переважно вакцини.

За словами Олександра Квіташвілі, після втручання Прем’єр-міністра вдалося налагодити контакт із компанією «Вектор Фарма», яка зобов’язана була постачати з Індії ліки для ВІЛ-інфікованих. Нагадаємо, що на минулому засіданні Кабміну міністр охорони здоров’я заявив, що «Вектор Фарма» не виконує своїх зобов’язань і не виходить на зв’язок із міністерством. Компанія виграла тендер на постачання ліків для ВІЛ-інфікованих та отримала всю суму від МОЗ ще торік у грудні, проте індійський виробник грошей не отримав.

Також цього тижня МОЗ обіцяє затвердити 9 проектів номенклатур лікарських засобів, які закуповують за держпрограмами. Згодом за ними можна розпочинати торги. Ідеться про ліки для забезпечення дітей, хворих на гемофілію, хворобу Гоше, нанізм, хронічний вірусний гепатит, дітей з вродженим імунодефіцитом тощо.

Крім того, за словами міністра, пакет законодавчих ініціатив, спрямованих зокрема на зміну правового статусу лікарень, внесуть до парламенту вже цього тижня. «Це не приватизація лікарень, ідеться про форму державного підприємства, коли воно може легально заробляти гроші, — пояснив міністр. — Протягом наступних трьох місяців ми повинні ухвалити закони, почати змінювати легальний статус лікарень, працювати з областями щодо зміни фінансування, впроваджувати електронну систему управління охороною здоров’я, розробляти розрахунки стосовно лікувальних протоколів». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua