Міністерство охорони здоров'я працює над новим списком товарів медичного призначення, які оподатковуються ПДВ, і планує наступного тижня подати його на розгляд уряду. Про це сьогодні на прес-конференції заявив міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко. 

 "Ми вчора почали писати і визначатися зі списком, у тому числі чи всю стоматологію треба обкладати ПДВ, у тому числі презервативи, соски, памперси... Ми підготували постанову Кабінету Міністрів про внесення змін і в понеділок або у середу на Кабміні її розглянемо", повідомляє інформагенство УКРІНФОРМ

 Водночас урядовець звернув увагу на те, що немає впевненості в обгрунтованості нинішніх цін на ці товари, в механізмі розрахунку їх вартості та рівню рентабельності, який закладають продавці. Зокрема, він навів приклад, що презервативи, які закуповуються за кордоном по 20 центів, на наших прилавках продаються за ціною 2 долари, тобто рентабельність становить 1000 %, і "ми з вами це оплачуємо". "Якщо вони схочуть, щоб ці презервативи купували після запровадження ПДВ, нічого іншого не залишиться, як знижувати ціни, тому що є більш дешеві", - вважає міністр.

 Міністр також припускає, що тимчасове зникнення з полиць магазинів деяких товарів медичного призначення, на які з 1 серпня було запроваджено ПДВ, пов'язане з переобліком, і вони незабаром з'являться. Він також зазначив, що ціни на раніше ввезені товари мають лишитися на старому рівні, а подорожчати можуть лише закуплені після 1 серпня, оскільки ПДВ вони обкладаються на кордоні. А правильність цін має відстежувати Держінспекція з контролю за цінами, підсумував міністр.