"Можливість трансляції в Україні низки іноземних каналів визначать за законом"

Олег ЛИСТОПАД
5 квiтня 2014

Розпалювання міжнаціональної ворожнечі, заклики до сепаратизму та руйнування територіальної цілісності України — це серйозні порушення закону, за які потрібно відповідати. Саме керуючись цими міркуваннями, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до суду із проханням заборонити ретрансляцію російських каналів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24» і «НТВ-Мир». Окружний адміністративний суд міста Києва взяв справу до розгляду, а до винесення остаточного рішення ухвалив від 25 березня призупинити трансляцію цих каналів.

Навіть мавпам гидко дивитися російські телеканали. Колаж Володимира СОБОЛЕВСЬКОГО

«Судом вбачається існування очевидної загрози порушення інформаційної безпеки держави, що проявляється в поширенні завідомо спотвореної інформації, яка розпалює національну ворожнечу, посягає на права та свободи людини та може привести до безповоротних процесів порушення територіальної цілісності України до вирішення справи по суті», — йдеться в ухвалі.

Нині лише в одному місті України провайдери (тобто лише один із 703 проліцензованих Національною радою) годують густо замішаною на брехні та ненависті «братською» пропагандистською кашею, та й то невиконання постанови суду є радше наслідком внутрішніх оргмоментів.

На брифінгу члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення повідомили, що вельми вдячні громадським організаціям — як медійним, так і юридичним, і експертам та науковим й освітнім установам (зокрема Інституту держави і права ім. В. М. Корецького, Інституту журналістики), які допомогли готувати позов, оскільки це вимагало значних ресурсів та великого обсягу роботи. Так само вдячні й пересічним громадянам, які висловлюють підтримку державі в цій справі та на волонтерських засадах моніторять виконання постанови суду.

За словами голови Нацради Володимира Манжосова, держава й надалі із вдячністю сприйматиме допомогу від громадян у справі захисту інформаційного простору. До наступного засідання суду, яке має відбутися 15 квітня, належить забезпечити гідну доказову базу та вагомий пакет документів.

А тим часом на сайті Нацради з’явився лист-відповідь на звернення генерального директора російського «Первого канала» Костянтина Ернста з приводу припинення ретрансляції російських каналів на території України.

Нацрада наголосила, що оперує статтями законів і вимогами міжнародних угод і конвенцій для того, щоб аргументовано захищати інформаційний простір України: «Повірте, в нас достатньо аналітичного та відеоматеріалу, який підтверджує, що інформація про Україну, яка виходила зокрема і в ефірі «Первого канала», не просто неправдива, а становила загрозу територіальній цілісності країни і розпалювала ворожнечу між нашими народами. Правову оцінку цих матеріалів належить дати суду».

Далі у листі зазначено, що інколи цифри промовистіші за емоційні пасажі: в кабельних мережах Росії немає жодного українського каналу, тоді як в Україні дивляться 69 російських. Проте в будь-якому разі Нацрада готова до діалогу, якщо ОРТ внесе зміни до своїх програм і вони відповідатимуть чинному українському законодавству.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua