"«Мурахи» з… бронежилетами"

Оксана МЕЛЬНИК
21 червня 2014

На вихідні і свята Катя завжди йде до церкви. А цього разу чи не вперше порушує усталену в родині традицію і ще вдосвіта збирається до Польщі. Їде за… бронежилетом і шоломом для українських військових, які беруть участь в АТО на сході України. Про запрошення до участі у таких незвичних «човникових» турах, які організовують громадські активісти Львова, почула від знайомих, контактні телефони знайшла у соцмережі. І вже зробила кілька таких подорожей — з’їздила з групою небайдужих краян у сусідню державу «на закупки».

«А чому б і не допомогти, якщо маю візу? — вирішила дівчина. — Для доброї справи ані часу, ані зусиль затрачених не шкода, хоч іноді можна кілька годин простояти на митному переході кордону. А шолом і бронежилет може комусь із хлопців життя врятувати».

На місці зустрічі таких, як Катя, «човників» назбиралося на кілька автобусів. Допомогти організаторам зголосилися люди різного віку — і студенти, і літні люди. До українсько-польського кордону зі Львова щодня вирушають десятки отаких туристів, аби убезпечити життя військових, які воюють у зоні АТО на Донбасі. Трохи більше години їзди, і група вже на пішому переході. Попри те, що одночасно приїхало понад сотню людей, пішим ходом до сусідньої держави дісталися, не загальмувавши загального руху — черга рухалася швидко, адже «човники» жодних товарів не провозять. Та й додому поверталися без особливих вантажів, з однотипним товаром — бронежилетом та шоломом.

— Нині це єдиний легальний спосіб перевезти з Європи в Україну військову амуніцію, — розповідає організатор акції Андріан Кліщ. — Законодавством ЄС заборонено її вивозити. Натомість кожен подорожуючий має право провезти через кордон для власної безпеки індивідуальні засоби захисту — бронежилет і шолом. Як з’ясувалося, на Львівщині охочих допомогти армії не бракує. За три дні таким чином в Україну переправили близько 400 сучасних захисних комплектів.

Допомогти організаторам ввезти в Україну дефіцитну військову амуніцію зголошуються не лише львів’яни, а й жителі інших регіонів. Андріан Кліщ пояснив, що транспортні витрати оплачують бізнесмени з Комітету підприємців Львівщини. Координує збір коштів на придбання засобів захисту, рацій та інших необхідних речей, а також їхню передачу військовим підрозділам настоятель Храму святих апостолів Петра і Павла отець Степан Сус. Амуніцію закуповують у Польщі, інших європейських країнах. Допомагають у цьому волонтери — наші співвітчизники, які проживають у сусідній державі.

Першу партію придбаних індивідуальних засобів захисту (ІЗЗ) активісти передадуть бійцям батальйону «Львів», прикордонникам та військовослужбовцям військової частини 4114, а організатори акції, каже Андріан Кліщ, продовжують збір коштів на придбання чергової партії ІЗЗ і організовують черговий «бронежилетний тур мурашок»: mrwkami, тобто «мурахи», називають на українсько-польському прикордонні людей, які займаються «човниковим» бізнесом.

Учасники акції запевняють: щоб зберегти життя нашим військовим та правоохоронцям, які беруть участь в Антитерористичній операції на сході України, багато не потрібно — необхідно мати польську візу й кілька годин вільного часу. Задля доброї справи можна і «мурахами» попрацювати. Тож юна львів’янка Катя і її нова знайома пані Катерина, зять якої перебуває у зоні бойових дій під Слов’янськом, готові хоч завтра вирушити у новий «бронежилетний тур» і своєю небайдужістю врятувати чиєсь життя. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua