"МВФ продовжує фінансування"

24 лютого

Представники влади України та експерти Міжнародного валютного фонду досягли домовленості на рівні експертів щодо оновленого пакета заходів економічної та фінансової політики для третього перегляду чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility — EFF) обсягом приблизно 15,6 мільярда доларів США. Досягнуті домовленості має затвердити виконавча рада МВФ найближчими тижнями, повідомляє Міністерство фінансів.

«Україна виконала всі структурні маяки до третього перегляду програми МВФ. Це стало можливим завдяки злагодженій співпраці Міністерства фінансів, Національного банку та інших органів влади України. Підсумком успішного перегляду програми має стати отримання Україною фінансування обсягом приблизно 880 мільйонів доларів США. Вдячний Міжнародному валютному фонду за підтримку та експертизу, яка дає змогу посилювати економічну та фінансову стійкість України», — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Зокрема, до третього перегляду МВФ Україна ухвалила Національну стратегію доходів, розробила дорожню карту управління державними інвестиціями та напрацьовувала заходи щодо мобілізації надходжень держбюджету 2024 року.

Експерти МВФ відзначили значний прогрес влади України у виконанні зобов’язань, а також у підтримці макроекономічної та фінансової стабільності, що разом із зовнішнім фінансуванням сприяло економічному відновленню 2023 року. Сторони погодилися, що потреби у фінансуванні держбюджету 2024 року залишаються значними. Необхідність у зовнішній підтримці сягає 37,3 мільярда доларів США. Експерти МВФ зауважили, що Україна вжила належних заходів для підтримки бюджетної ліквідності на початку року в умовах невизначеності щодо міжнародної підтримки.

Довідково

31 березня 2023 року виконавча рада МВФ затвердила чотирирічну програму в межах Механізму розширеного фінансування (EFF) для України з фінансуванням обсягом 15,6 мільярда доларів США. До державного бюджету вже надійшли три транші в межах програми МВФ EFF обсягом майже 4,5 мільярда. 2024 року програма EFF передбачає 5,4 мільярда доларів США бюджетної допомоги Україні.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua